Latijns-Amerika en Caribisch gebied overtreffen de 1 miljoen COVID-sterfgevallen

De directeur van de Pan-Amerikaanse gezondheidsorganisatie (PAHO), Carissa Etiënne, beschrijft het dodental als een ‘tragische mijlpaal’ en dringt aan op het verminderen van COVID-19-overdracht door middel van bewezen volksgezondheidsmaatregelen. Ze roept op tot het verbeteren van de toegang tot vaccins in de regio. Meer dan een miljoen mensen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied zijn overleden aan de ziekte.
Ze doet een beroep op de wereld om de inspanningen te intensiveren om de toegang van de Pan-Amerikaanse regio tot vaccins te verbeteren. “Deze pandemie is nog lang niet voorbij en treft Latijns-Amerika en het Caribisch gebied ernstig, met gevolgen voor onze gezondheid, onze economieën en hele samenlevingen. Toch is slechts ongeveer drie procent van onze burgers ingeënt.”
Volgens cijfers die op 21 mei door landen zijn gerapporteerd, zijn in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied 1.001.781 mensen overleden als gevolg van het SARS-CoV-2-virus. Bijna 89 procent van de sterfgevallen vond plaats in vijf landen: Brazilië (44,3%), Mexico (22,1%), Colombia (8,3%), Argentinië (7,3) en Peru (6,7%). Drie procent van de sterfgevallen was geconcentreerd in Midden-Amerika en een procent in het Caribisch gebied.
Epicentrum“De regio is een epicentrum voor COVID-19-lijden. Het zou ook een epicentrum moeten zijn voor vaccinatie,” zei Dr. Etienne. “Meer dan 153,5 miljoen mensen zijn geïmmuniseerd in de Pan-Amerikaanse regio, maar slechts 21,6 procent hiervan bevindt zich in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.”
“Daarentegen is vaccinatie in de Verenigde Staten (VS) wijdverbreid en worden er al duidelijke verbeteringen waargenomen”, merkte Etienne op. Bijna de helft van de Amerikanen heeft minstens één dosis COVID-vaccin gekregen en bijna 85 procent van de 85-plussers is volledig beschermd en het resultaat is een sterke afname van COVID-19-infecties, sterfgevallen en ziekenhuisopnames, zei ze.
“De vooruitgang die we zien in de VS is een bewijs van de kracht van veilige en effectieve COVID-vaccins, maar het onderstreept het cruciale belang van het versnellen van de toegang tot vaccins in onze hele regio, zodat andere landen hun bevolking volledig kunnen immuniseren”, zegt ze vervolgend. “We hebben dringend meer vaccins nodig voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, een regio die zwaar op de proef is gesteld door deze pandemie.”
Maatregelen nalevenZe feliciteerde landen die zich bereid hebben verklaard tientallen miljoenen overtollige vaccindoses te doneren en riep andere landen op om dit voorbeeld te volgen. “We dringen er bij landen met extra doses op aan te overwegen om een aanzienlijk deel hiervan aan landen in de Pan-Amerikaanse regio te schenken, waar deze levensreddende doses hard nodig zijn en onmiddellijk zullen worden gebruikt”, zei ze.
PAHO heeft meer dan 12 miljoen COVAX-ingekochte vaccindoses geleverd aan landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Nog eens 770.000 doses zijn onderweg naar Midden-Amerikaanse en Caribische landen.
Etienne riep de mensen ook op om de volksgezondheidsmaatregelen te blijven naleven, waaronder het dragen van maskers, sociale afstand nemen, handhygiëne en waar mogelijk het ventileren van gesloten ruimtes. Ze drong er bij de mensen op aan om zich te laten vaccineren als ze door nationale regeringen werden opgeroepen, en voegde eraan toe: “Vaccins zijn veilig en effectief en een belangrijk hulpmiddel om deze pandemie te stoppen.”

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald