Lange rij door spontane stiptheidsactie AZP

15/07/2021 14:58 – Arjen Stikvoort

Patiënten die een afspraak voor controle hadden, werden onaangenaam verrast door de stiptheidsactie. : Arjen Stikvoort  
PARAMARIBO – De rij wachtende patiënten voor de ‘gesloten’ poort van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) wordt na elf uur al snel langer en langer. “Wat is dit nu? Ik heb een controle bij de arts voor mijn gebroken arm,” zegt Edje Groot, die zijn gegipste arm toont. De wachtenden zijn de dupe geworden van een spontane stiptheidsactie van omdat het ziekenhuispersoneel.
Er is gelijk een overleg ingelast met de bond om de impasse over niet uitbetaalde gelden te bespreken. “De gemoederen onder het personeel zijn zeer verhit”, zegt bondsvoorzitter Lloyd Pool. “Het gaat om de drie betalingstranches die niet vlotten. Men wil en kan niet accepteren dat er op deze manier met de zorgmedewerkers wordt omgesprongen.”
Eind juni zou er SRD 2.500 gestort worden. Maar dat geld kwam op 4 juli. Daarvoor alle begrip. De tweede betaling, eveneens SRD 2.500, zou vandaag (donderdag) gestort moeten worden. “Maar naar zeggen van de directie kan de regering dit niet betalen en komt zij ineens met een heel ander voorstel”, aldus Pool. Midden augustus zou het personeel SRD 5.000 moeten ontvangen maar dat wordt verdeeld over de maanden september en oktober.
“En dat willen de mensen niet op deze manier.” De eerder toegezegde SRD 12.500 in vier termijnen stuitte het personeel ook al tegen de borst. “Omdat je op den duur niets meer kunt doen met het geld dat je ontvangt. Het geld ontwaardt. Als je alles in één keer ontvangt, kun je er tenminste iets goeds mee doen”, zegt Pool.
Dienstverlening gehandhaafd
De actie stremt volgens de bondvoorzitter niet de gehele dienstverlening. “Acute en ook de minder acute patiënten zullen natuurlijk altijd geholpen worden. We kennen de belangen van de patiënt. We willen de gemeenschap niet pesten, maar een groot deel van het personeel blijft in actie totdat er wordt gestort.”
Pool verbaast zich over hetuitblijven van de betalingen aangezien de regering de rechterlijke macht een forse loonsverhoging in het vooruitzicht heeft gesteld. Volgens hem valt dit niet te rijmen met de zorgmedewerkers die zo hard werken tijdens de lockdowns vanwege de Covid-19-situatie. “Kijk wat die zorgverleners allemaal moeten ontberen. Terwijl anderen tijdens de lockdown allemaal thuis zitten, moeten zij aan het werk.”
Ook Angela Mathoera staat verbaasd voor de gesloten poort. Zij moet een echo laten maken. “Ik ben speciaal met een taxi gekomen. Kan ik wel geholpen worden?” Margareth Doorson, die voor controle bij de oogarts moet zijn, is eveneens niet te spreken over de actie. “Ik kom helemaal van Nieuwweer. Moet ik nu een andere afspraak maken?” Cicilia Courtar komt uit Para, verontwaardigd: “Ik ben niet eens afgebeld. Dit is zeer onredelijk en onmenselijk. Ik kom ook voor een echo.”
De ziekenhuisdirectie laat in een circulaire weten dat de eerste betaling van SRD 2500 over 2019 al geschied is. De eerste tranche van SRD 2500 over het jaar 2020 zal medio augustus uitgekeerd worden in plaats van medio juli. De SRD 5000 wordt over september en oktober uitbetaald en de laatste tranche van SRD 2500 wordt medio november gestort.
  Tweet
 

Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname