Landelijke sport- en talentontwikkeling stokpaardje minister Emanuel

Sport- en talentontwikkeling zal landelijk op een gelijk niveau moeten zijn. In alle districten zullen de nodige faciliteiten opgezet moeten worden om daaraan te voldoen, zegt minister Gracia Emanuel van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) aan Suriname Herald. Sport- en talentontwikkeling zijn belangrijke aspecten binnen de ontwikkeling van vooral jongeren, stelt de minister.
Dit gedeelte is uitgewerkt in het beleidsplan van ROS en zal meer gestalte moeten krijgen in Suriname. In de districten is er vooral veel talent. Echter krijgen deze personen geen aandacht, omdat ze buiten het gezichtsveld van velen vallen. Dit maakt dat deze talenten op een later tijdstip ontdekt worden. De districtscommissariaten zullen in hun beleidsvoering het sportbeleid en talentontwikkeling moeten meenemen.
Zij zullen het sportbeleid moeten verkopen en er vorm aan zien te geven in de districten, meent de ROS-minister. De beslissing om dit directoraat toe te voegen aan het ministerie van Regionale Ontwikkeling is geen fout besluit, vindt Emanuel. Hier zal de sport in alle delen van het land zeker voldoende aandacht krijgen. Jongeren zullen gemotiveerd worden om te bewegen. Bovendien heeft het doen aan sport meerdere aspecten zoals het gezondheidsaspect en ontdekken van goede sporttalenten.
Minister Emanuel die op dit moment in het Boven-Saramaccagebied op werkbezoek is heeft sportattributen gedoneerd aan de burgervader Walter Bonjaski. Aan de districtscommissaris heeft de bewindsvrouw de opdracht gegeven om na te gaan waar er behoefte aan is en om te doen aan upgrading. Zij stelt dat men al bezig was in het Poesoegroenoegebied om een voetbalveld aan te leggen. Dit is een goed begin, zegt Emanuel.
Het ministerie van Sport- en Jeugdzaken is in 2010 in het leven geroepen door de regering-Bouterse. De huidige regering heeft bij de samenstelling besloten om sport onder te brengen bij het ministerie van Regionale Ontwikkeling, terwijl Jeugdzaken is toegevoegd aan het ministerie van Arbeid.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald