Toen het project in 2015 werd opgestart, kon niemand bevroeden dat het pas na tien jaar zou worden gelanceerd. Het werd halverwege zelfs stopgezet, omdat de omstandigheden er niet naar waren. Maar deze week kan de First National Bullion Company (FNBC) eindelijk beginnen met het aanbieden van gouden beleggingsmunten en bullions (hoog gehalte gouden staven) aan investeerders.
Tekst Gerold Rozenblad
Directeur Narpath Bissumbhar is ervan overtuigd dat dit voor zowel grote investeerders als de kleine man letterlijk een gouden kans is voor spaar- en beleggingsdoeleinden. “Goud is altijd zekerheid.” Om de producten makkelijker aan de man te brengen is een samenwerking aangegaan met de Southern Commercial Bank.
Sparen
Het is een zaterdag wanneer Bissumbhar samen met bankdirecteur John Lie-Tjauw en mede FNBC-bestuurder Larry Chong op het bankkantoor de Ware Tijd ontvangt om uitleg van zaken te geven. “Je kan als je wat geld opzij hebt gezet verschillende dingen doen. Nu ook goud kopen. Natuurlijk kan je als je het geld hebt, gelijk de waarde van de munt of bullion betalen. Maar je kan zogezegd ook sparen”, legt Bissumbhar uit.
Voor het sparen is er bij de bank een product in ontwikkeling. Lie-Tjauw: “Een cliënt kan een ‘gold deposit account’ openen, waarbij op elk moment in SRD goud kan worden aangekocht. De waarde is dan te zien op de rekening.”
Het gaat om wat genoemd wordt gold backed deposit accounts. Immers, FNBC heeft ervoor gekozen dat het goud, zoals aangegeven op de rekening, in kluisbewaring is bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Wanneer de waarde van de munt of bullion is bereikt, kan de cliënt ervoor kiezen om die in handen te hebben.
Benadrukt wordt dat verkoop slechts in SRD gebeurt en tegen nagenoeg de geldende wereldmarktprijs. Het is de bedoeling dat een zo breed mogelijke spreiding van munten en bullions plaatsvindt, waardoor situaties van enkelvoudige opkopers worden voorkomen.
Stabiliteit
Lie-Tjauw beaamt het wanneer Bissumbhar stelt dat met de introductie van de munten en bullions mede gewerkt wordt aan stabiliteit van de Surinaamse munt. “Het zal de vraag naar vreemde valuta doen afnemen”, zegt hij.
Chong voegt eraan toe dat door de werkwijze ook kleine investeerders aan hun trekken komen. En dat is een belangrijk aandachtspunt geweest bij de productontwikkeling. “Je kan zonder valuta op te kopen sparen in goud dat altijd zijn waarde behoudt.” Maar ook bijvoorbeeld de informele sector wordt hierdoor ‘bankable’. Immers deze mensen konden eerder geen bankzaken doen, maar nu kan dat via dit systeem wel.
Echter, Lie-Tjauw denkt nu al verder. “We overwegen om het ook mogelijk te maken dat personen onderling goud, of althans de waarde daarvan, aan elkaar verkopen. Het wordt een systeem zoals je nu op te telefoon hebt met mobile banking. Je ziet de waarde op je rekening en kan dan een bepaalde waarde overmaken naar iemand die ook zo een rekening heeft bij de bank.”
De bank overweegt om in de toekomst ook leningen te verstrekken op basis van de gespaarde goudwaarde. “Er zijn behoorlijk wat mogelijkheden, waar vooral de kleine man van kan profiteren”, redeneert Lie-Tjauw.
Ondersteuning overheid
Om de bullions aan te maken wordt lokaal goud opgekocht en getransporteerd naar een gecertificeerde raffinaderij in Dubai. Op een vraag waarom niet bij de raffinaderij van Kaloti in Suriname, zegt Bissumbhar dat hij dat graag had gewild. “Dat was makkelijker.” Echter, een raffinaderij wordt pas gecertificeerd bij een bepaalde productie en die wordt niet gehaald. En die certificering wilden de ondernemers per se hebben, omdat het product daardoor ook internationaal wordt gewaardeerd. Kaloti controleert wel het goudgehalte van het aangekochte goud, alvorens het wordt verscheept.
Het project geniet de ondersteuning van de overheid. Bissumbhar hecht daar veel waarde aan. De afgelopen week verzorgde hij een presentatie voor de regering. “We willen het vertrouwen van overheid en klant.” Om dit vertrouwen verder uit te bouwen, is voor cliënten de mogelijkheid om hun aangekochte munten en of bullions in kluisbewaring te geven bij de Centrale Bank. “Dan hoef je het goud niet thuis te bewaren, met alle gevaren van dien.”
Een andere reden waarom de overheid nodig was, is dat de ondernemers vrijstelling wilden van de royalty en consentrecht welke moeten worden betaald bij uitvoer. Aangezien dit slechts wordt gedaan om de raffinage en alle goud terugkomt, worden deze rechten deels kwijtgescholden. Dat was nodig om de cliënten zo min als mogelijk te doen betalen voor de munten en bullions die zij kopen.
Compliance
Op een vraag hoe zwart en vooral crimineel geld buiten de deur wordt gehouden, zeggen de ondernemers dat dat vooral een aangelegenheid is van de bank. Op die instelling is de verantwoordelijkheid om cliënten zoals nu al volgens de geldende regels …
- Waar is het OM? Oostburg heeft vorig jaar drie keer Bouters…..
- Voedselpakketten uit India ‘gewoon een business’..
- Geen aansluiting DA ’91 bij A20-DOE-PRO..
- Volksgezondheid onderzoekt tekort medische zeep AZP..
- Reactie Luchthavenbeveiliging op meldingen van ontvreemde s…..
- 3 dorpen Boven-Suriname voorzien van veilig drinkwater..
- BREAKING NEWS — Suriname geschorst door EITI, kans op afsch…..
- Adhin roept op tot eenheid binnen de NDP: “We hebben geen t…..
- DNA-voorzitter trekt aan de bel: wettelijke terinzage leggi…..
- Boebsingh Daniel Ramrattansing..
- Volksgezondheid op Wereld Kanker Dag: ‘We hebben elkaar nod…..
- India bewijst humaniteit..
- Medewerkers AdeKUS in actie om achterstallige betaling..
- I-Care polikliniek voor preventieve oogzorg en specialistis…..
- Medewerkers bestuursressorten Marowijne-Zuidwest en Boven-T…..
- Multidisciplinaire werkgroepen presenteren aanbevelingen in…..
- Somohardjo beschuldigt minister Landvreugd van machtsmisbru…..
- Somohardjo: “Volk apprecieert asfalteren wegen vlak voor ve…..
- Vier jaar Yankee-circus..
- President wil 100.000 boekjes over verworvenheden regering..
- Surinaamse oogzorg verstekt met I-Care polikliniek..