Lagere olieprijzen dreigen overheidsinkomsten Guyana te drukken

De regering van Guyana dreigt dit jaar minder inkomsten uit olie te ontvangen dan eerder begroot, na een neerwaartse bijstelling van de verwachte wereldolieprijzen door het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Een versnelde start van de productie in het omvangrijke Yellowtail-project, zou de financiële vooruitzichten nog kunnen verbeteren.
In zijn World Economic Outlook van april 2025, stelt het IMF de gemiddelde olieprijs voor dit jaar bij naar USD 66,94 per vat. Dat is 4 procent lager dan de januari-inschatting van USD 69,76, en bijna 15,5 procent onder het gemiddelde van USD 79,17 dat in 2024 werd genoteerd. De prijsraming is gebaseerd op een gemiddelde van de Brent-, Dubai Fateh- en WTI-benchmarkprijzen.
Guyana baseerde zijn nationale begroting echter op een hogere Brentprijs van USD 71,90 per vat. Op basis daarvan verwachtte de regering oliegerelateerde staatsinkomsten van USD 2,5 miljard, afkomstig uit een totale sectoropbrengst van USD 17,61 miljard en een dagelijkse productie van circa 674.000 vaten. Tot dusver heeft Guyana in het eerste kwartaal USD 605,46 miljoen aan olie-inkomsten ontvangen.
Het verschil tussen de IMF-raming en de begrotingsprijs wijst erop dat de uiteindelijke inkomsten lager kunnen uitvallen, tenzij de productie hoger uitkomt dan geraamd.
Een bepalende factor is de voortgang van ExxonMobil’s Yellowtail-project. Het productie- en opslagschip ONE GUYANA arriveerde begin april voor de kust van Guyana. Als de productie eerder dan gepland van start gaat, zou de extra output kunnen compenseren voor het lagere prijsniveau.
Zelfs in dit prijs-klimaat blijven Guyana’s offshoreprojecten lucratief. ExxonMobil schat de break-evenprijs van Yellowtail op slechts USD29 per vat. De al operationele projecten — Liza 1 (USD35), Liza 2 (USD25) en Payara (USD32) — hebben eveneens lage kostenniveaus, wat ze wereldwijd bijzonder competitief maakt.
Ter vergelijking: in de Verenigde Staten naderen sommige schalieprojecten inmiddels hun break-evenpunt, dat vaak rond de USD60 per vat ligt. Daardoor komt de winstgevendheid van toekomstige boringen daar onder druk te staan.
 
The post Lagere olieprijzen dreigen overheidsinkomsten Guyana te drukken ..