Tekst en beeld Samuel Wens
SIPALIWINI — Enkele honderden leerlingen in het binnenland zijn sinds de grote vakantie voorbij is, nu bijna zes weken geleden, nog niet terug naar school. De scholen blijven gesloten, omdat leermateriaal, zoals boeken en daarnaast persoonlijke goederen van de leerkrachten nog niet zijn aangekomen. Door de lage waterstand zijn de rivieren namelijk moeilijk bevaarbaar.
Dit geldt voor de dorpen: Godo Olo, Drietabbetje, Karmel, Moi Takki en Palumeu in het Tapanahonygebied. Ook de leerkrachten van scholen in het ressort Coeronie, namelijk in de dorpen Alalapadu, Kwamalasamutu en Sipaliwini Savanna zijn nog niet op hun plek. Daar kan het transport van zowel goederen als personen alleen per vliegtuig en dat is nog niet beschikbaar.
“De situatie van onderwijs in het binnenland geeft mij geen goed gevoel, omdat er geen positieve veranderingen zijn”
Linden Ritfeld
Tekort
Henk Deel, districtscommissaris van het bestuursressort Tapanahony erkent in gesprek met de krant het probleem van lage waterstand. Niet alleen het onderwijs is hierdoor ontregeld. Ook de bevoorrading van winkels in het gebied komt in het gedrang. Er treedt schaarste aan eerste levensbehoeften op.
“Er is wel geen sprake van hongersnood, maar de prijzen van eerste levensbehoeften zijn schrikbarend hoog”, zegt de burgervader. Er zijn overigens nog legio andere problemen in het binnenland, blijkt uit gesprek van de Ware Tijd met Linden Ritfeld van Stichting Onderwijs Evangelische Broedergemeente.
Zo is er tekort aan leerkrachten, bijvoorbeeld in het Boven Surinamegebied. Daar zijn de scholen wel open, maar er moet worden geïmproviseerd met de beschikbare leerkrachten, door vertrek van collega’s, onder andere naar het buitenland. Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur geeft geen toestemming om nieuw personeel aan te trekken. Het leerkrachtentekort geldt overigens landelijk, merkt Ritfeld op.
Betaling
Hij is ook niet over te spreken over het betaalsysteem van het ministerie. Nieuw aangetrokken leerkrachten krijgen pas na zes maanden dienst de eerste uitbetaling. “Er zijn enkele die al tien maanden op hun eerste salaris wachten.” Hij stipt ook het achterstallig onderhoud aan.
“De situatie van onderwijs in het binnenland geeft mij geen goed gevoel, omdat er geen positieve veranderingen zijn. De schoolgebouwen en de onderwijzerswoningen ‘schreeuwen’ om renovatie. Een ander probleem dat op de loer ligt is dat als het niet spoedig regent de leerkrachten drinkwater tekort zullen hebben”.
Ritfeld vreest ook dat mogelijk leerkrachten en leerlingen die afhankelijk zijn van bootvervoer om naar school te gaan, dat straks niet meer zullen kunnen. “Het water zal te laag zijn in de rivier.” Een lichtpuntje is dat de zogenoemde vakantievervoerders hun achterstallig tegoed van het ministerie hebben ontvangen.
- Geen verlichting gezondheidszorg..
- Vrouwelijk leiderschap binnen de NDP..
- Alle ogen op de zeven doorslaggevende swing states..
- Voorstellen liggen klaar voor afstoten Vuilophaaldienst..
- VS verkiezing: Tussen economisch nationalisme en internatio…..
- MAS organiseert regionale workshop over onderzoek en rappor…..
- Medewerkers directoraat Visserij inspecteren vissersvaartui…..
- Vuilophaal vóór december afgestoten..
- Training voor vrouwen gericht op politiek leiderschap en d…..
- WATERMISÈRE EEN GEBED ZONDER EINDE..
- Verloop strafzaak tegen A.G. in brandstichtingszaak met dod…..
- Caribbean Airlines vliegt nu ook vanuit Guyana naar Surinam…..
- Surinamers gaan voor internationale danscertificering..
- Regionale workshop richt zich op maritieme ongevallenonderz…..
- Ramautarsing ziet verhogen rente OMO’s als oplossing tegen …..
- Hoogdorp: Leerkrachten moeten niet zomaar tekenen voor loon…..
- Cuba bereidt zich voor op tweede orkaan te midden van energ…..
- Directoraat Visserij inspecteert vissersvaar- en vistuigen …..
- ROM en Conservation International tekenen samenwerkingovere…..
- Granman der Wayana roept op tot rechtvaardigheid en erkenni…..
- Social Media Conference Suriname 2024 vandaag van start..