Tekst en beeld Samuel Wens
SIPALIWINI — Enkele honderden leerlingen in het binnenland zijn sinds de grote vakantie voorbij is, nu bijna zes weken geleden, nog niet terug naar school. De scholen blijven gesloten, omdat leermateriaal, zoals boeken en daarnaast persoonlijke goederen van de leerkrachten nog niet zijn aangekomen. Door de lage waterstand zijn de rivieren namelijk moeilijk bevaarbaar.
Dit geldt voor de dorpen: Godo Olo, Drietabbetje, Karmel, Moi Takki en Palumeu in het Tapanahonygebied. Ook de leerkrachten van scholen in het ressort Coeronie, namelijk in de dorpen Alalapadu, Kwamalasamutu en Sipaliwini Savanna zijn nog niet op hun plek. Daar kan het transport van zowel goederen als personen alleen per vliegtuig en dat is nog niet beschikbaar.
“De situatie van onderwijs in het binnenland geeft mij geen goed gevoel, omdat er geen positieve veranderingen zijn”
Linden Ritfeld
Tekort
Henk Deel, districtscommissaris van het bestuursressort Tapanahony erkent in gesprek met de krant het probleem van lage waterstand. Niet alleen het onderwijs is hierdoor ontregeld. Ook de bevoorrading van winkels in het gebied komt in het gedrang. Er treedt schaarste aan eerste levensbehoeften op.
“Er is wel geen sprake van hongersnood, maar de prijzen van eerste levensbehoeften zijn schrikbarend hoog”, zegt de burgervader. Er zijn overigens nog legio andere problemen in het binnenland, blijkt uit gesprek van de Ware Tijd met Linden Ritfeld van Stichting Onderwijs Evangelische Broedergemeente.
Zo is er tekort aan leerkrachten, bijvoorbeeld in het Boven Surinamegebied. Daar zijn de scholen wel open, maar er moet worden geïmproviseerd met de beschikbare leerkrachten, door vertrek van collega’s, onder andere naar het buitenland. Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur geeft geen toestemming om nieuw personeel aan te trekken. Het leerkrachtentekort geldt overigens landelijk, merkt Ritfeld op.
Betaling
Hij is ook niet over te spreken over het betaalsysteem van het ministerie. Nieuw aangetrokken leerkrachten krijgen pas na zes maanden dienst de eerste uitbetaling. “Er zijn enkele die al tien maanden op hun eerste salaris wachten.” Hij stipt ook het achterstallig onderhoud aan.
“De situatie van onderwijs in het binnenland geeft mij geen goed gevoel, omdat er geen positieve veranderingen zijn. De schoolgebouwen en de onderwijzerswoningen ‘schreeuwen’ om renovatie. Een ander probleem dat op de loer ligt is dat als het niet spoedig regent de leerkrachten drinkwater tekort zullen hebben”.
Ritfeld vreest ook dat mogelijk leerkrachten en leerlingen die afhankelijk zijn van bootvervoer om naar school te gaan, dat straks niet meer zullen kunnen. “Het water zal te laag zijn in de rivier.” Een lichtpuntje is dat de zogenoemde vakantievervoerders hun achterstallig tegoed van het ministerie hebben ontvangen.
- Vechtpartij met dodelijke afloop; verdachte aangehouden..
- Poging tot beroving mislukt na schotenwisseling..
- ‘Kolonisator Suriname’..
- IMF-delegatie en president bespreken voortgang herstelprogr…..
- Suriname International Badminton Toernooi verwelkomt speler…..
- Amoksi: “Politieagenten moeten hun werk beter doen”..
- Implementatie energietarieven van tarievencommissielaat nog…..
- Grootte stembiljetten geeft technisch probleem bij stemmen..
- Biografie Siegmien Staphorst: ‘Ze heeft een onuitwisbare im…..
- World Leaders Action Summit aangevangen in Azerbeidzjan..
- Torarica Group en Finabank bouwen aan toekomst Surinames ac…..
- Korpsleiding houdt bespreking betreffende oplossingsmodel v…..
- Platform Rijst krijgt schenking van bijkans USD 19.000 van …..
- Haïti beëdigt nieuwe premier temidden van toenemend gewel…..
- Ad hoc werkorgaan buigt zich over late uitbetaling subsidie…..
- Hevige discussies over herstelbetalingen en slavernijverled…..
- A20 wil niet in regering om er gewoon deel van te zijn..
- ‘Ongelooflijk lastig om internationals naar Suriname te hal…..
- Regering erkent rol traditioneel gezag met verhoging honora…..
- NCCR op de hoogte lage waterstand Marowijnerivier..
- KORTZICHTIGE BENADERING OF MISLEIDING..