Kwartet jaagt op schaaktitel

Met nog maar een speelronde te gaan hebben maar liefst vier schakers een grote kans om de nieuwe landskampioen van Suriname te worden. In het nationaal toernooi dat zijn einde nadert zijn intussen twaalf speelronden afgewerkt.
Het belooft zondag aanstaande in het Denksportcentrum een spannende slotronde te worden in de VCB Nationale kampioenschappen zoals het nationaal toernooi van de Surinaamse Schaakbond (SSB) officieel heet. Chaief Chashawa, Jason Yeung, Viresh Giasi en Pratul Panchoe staan na twaalf partijen elk op negen punten.
Ook Imaan Kalidjo is op papier nog kanshebber. Hij bezet de vijfde plaats met acht punten en moet hopen op puntverlies van de top vier om een gooi te kunnen doen naar de titel.
Tot zover zijn echter Chashawa, Yeung, Giasi en Panchoe de grootste kanshebbers om Dewperkash Gajadin op te volgen. Hij trok zich gaandeweg het toernooi vanwege privéredenen noodgedwongen terug. Chashawa bezet op basis van tiebreakpunten voor nu de eerste plaats op de ranglijst van veertien schakers. Yeung, Giasi en Panchoe volgen daarachter.
Chashawa komt in de laatste speelronde uit tegen Ky-mani Wijnhard. Yeung neemt het op tegen record landskampioen Roger Matoewi, terwijl Giasi speelt tegen Frank Lo Kim Lin. Pratul Panchoe heeft in de dertiende ronde Shatish Lauran tegenover zich.
VrouwenOndertussen is ook het Self Reliance vrouwenkampioenschap aan de gang. Na vijf uit negen partijen gaat titelverdedigster Cahtherine Kaslan aan kop met vier punten. Jongere zus Victoria Kaslan staat op de tweede plaats met 2,5 punten, evenveel als Maylee Tjong Tjin Joe die vanwege tiebreakpunten de derde plaats bezet. Alexandra Kaslan en Joelle Wijnhard hebben elk twee punten. De zesde speelronde wordt zondag afgewerkt.