KEVINS KIJK / Kevin Headley
De Henri Frans de Ziel (Trefossa) Cultuurprijs 2025 is dinsdag uitgereikt aan de gerenommeerde schrijfster en cultuurambassadrice Cynthia McLeod. Naar mijn mening geheel verdiend. Tante Cynthia, zoals ik haar ook respectvol noem, heeft door haar boeken, maar ook door haar onderzoek en presentaties, Suriname steeds waardig gepresenteerd. Daarbij blijft ze kritisch. Ze is nog steeds een bron van inspiratie voor velen, ook voor mij.
De samenleving van Suriname is in ontwikkeling en moet geprikkeld worden met diverse bronnen om kritischer te worden. Kunst en literatuur zijn daarbij belangrijke onderdelen. Veel mensen in Suriname weten nog te weinig over hoe je naar films of beeldende kunst kunt kijken, hoe je literatuur kunt interpreteren en hoe je zowel kunst als literatuur kunt inzetten om vraagstukken van de samenleving zichtbaar te maken en te bespreken. Het is vrij makkelijk om dit op het bord van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur te leggen, terwijl wij als samenleving er zelf ook wat aan kunnen doen.
“Kunst en literatuur helpen niet alleen om onze wereld mooier te maken, maar ook om kritisch naar die wereld te kijken”
Het stimuleren van kunst en literatuur kan al vroeg beginnen. Samen tekenen en kleuren met onze kinderen, met hen naar goede en educatieve films kijken, boeken lezen en daarna met hen praten over wat ze hebben gezien of gelezen, zijn simpele acties die kinderen en jongeren kunnen prikkelen om zelf op zoek te gaan naar kunst en literatuur. Denk bijvoorbeeld aan het voorlezen van klassiekers zoals ‘Hoe duur was de suiker’ van Cynthia Mac-Leod of verhalen van Edgar Cairo. Deze verhalen kunnen niet alleen een inkijkje geven in onze geschiedenis en cultuur, maar ook een basis leggen voor kritisch denken en waardering voor het geschreven woord.
Naar de mensen toegaan met kunst en literatuur is meer dan ooit een must. Velen focussen zich nu vooral op overleven door de economische crisis en hebben nauwelijks ruimte voor culturele uitstapjes die juist belangrijk zijn voor de mentale gesteldheid. In het verleden heeft zowel Readytex Art Gallery als Villa Zapakara kunstprojecten uitgevoerd waarbij zij scholen bezochten. Gedurende deze projecten kregen jongeren de kans om kunst te ervaren en samen te werken met kunstenaars, wat resulteerde in de creatie van diverse kunstwerken. Ook projecten zoals het Jongeren Boekenweek Festival hebben de doelgroep in aanraking gebracht met Surinaamse schrijvers, waardoor literatuur tastbaarder en relevanter werd.
Kunst en literatuur zijn altijd belangrijke onderdelen geweest in mijn leven. Als kind volgde ik tekenlessen op de Nola Hatterman Art Academy. Daarnaast heb ik veel geleerd door gesprekken met schrijvers en kunstenaars zoals George Struikelblok, Marcel Pinas, en Sri Irodikromo. Mijn waardering voor literatuur is gegroeid door ontmoetingen met schrijvers zoals tante Cynthia, maar ook Chris Polanen en Robby Parabirsing, beter bekend als Rappa. Ook gesprekken met filmmaker Pim de la Parra hebben mijn appreciatie voor filmkunst verhoogd.
Kunst en literatuur helpen niet alleen om onze wereld mooier te maken, maar ook om kritisch naar die wereld te kijken. Door kunst en literatuur in een vroeg stadium te stimuleren, krijgen we een bevolking die haar kunstenaars, schrijvers en hun werken meer gaat waarderen.
Headleydwt@gmail.com
- Tientallen olietankers gooien anker uit na laatste Amerikaa…..
- Macro-economie in 2024 verbeterd..
- Meteodienst: Overwegend droog weer met af en toe lichte bui…..
- Telesur dekt kosten voor septictanklediging bij Huize Ashia…..
- President overhandigt 150 schoolpakketten aan Pelelu Tepu..
- Column: Startsein verkiezingstrijd met bruin gebakken lucht..
- DA’91 zal zich niet neerleggen bij nieuwe waarborgsom..
- Vishnudatt: Suriname heeft nieuwe leiders nodig..
- VES-voorzitter Debipersad: ‘Goede voorbereiding investering…..
- Water wordt duurder..
- BVL/ALS vraagt interventie president in kwestie mutaties on…..
- Zware aanklachten tegen Kappalani blijven staan..
- Rechter in Peru verwerpt rechtszaak over witwassen tegen Ke…..
- Bond NVB schort prikactie op maar betaling blijft uit..
- Geen transparantie, geen toekomst: De SVB moet verantwoordi…..
- Bee: ABOP heeft altijd aan zelfreflectie gedaan..
- Vrijspraak gevraagd in hoger beroep strafzaak Adhin..
- NVB-buschauffeurs voeren prikactie vanwege uitblijven betal…..
- Campagne over bewustwording suïcide: Praat erover!..
- Vier jaar cel geëist voor drugssmokkel tegen neven van Suri…..
- Besluit Pertajah Luhur nader bekeken..