Kunnen wij ook een uitreisverbod voor Bouterse verwachten?

De Krijgsraad in Suriname legde op vrijdag 29 november 2019 oud-president Desi Bouterse twintig jaar celstraf op voor zijn rol in de Decembermoorden, de straf die de openbaar aanklager in 2017 ook eiste.
De zaak HoefdraadHet Surinaamse Openbaar Ministerie ondernam in juli jongstleden een nieuwe poging om oud-minister Gillmore Hoefdraad te vervolgen. Hij wordt verdacht van elf strafbare feiten, waaronder overtreding van de Bankwet en de Anti-corruptiewet, oplichting en verduistering. Op 23 juli jongstleden kreeg Hoefdraad een uitreisverbod om te voorkomen dat hij het land zou verlaten. Toch is het Hoefdraad gelukt het land ongemerkt te verlaten.
De zaak BouterseBouterse is bij verstek veroordeeld en moet, wil hij in beroep gaan tegen dit door de Krijgsraad uitgesproken vonnis, eerst verzet instellen tegen dit verstekvonnis. Wat ik als leek niet-jurist van verschillende advocaten heb begrepen, moet de bij verstek veroordeelde persoonlijk voor de Krijgsraad verschijnen en moet dit verzet gepleegd worden bij de Krijgsraad die het vonnis heeft uitgesproken. En de Krijgsraad moet uit dezelfde leden bestaan waaruit ze bestond bij het wijzen van het vonnis.
Op woensdag 22 januari zou de verzetzaak van Bouterse dienen. Bouterse meldde zich op die woensdag 22 januari met veel bombarie bij de Krijgsraad. Gehuld in een waardeloos militair uniform. Waardeloos omdat het uniform was ontdaan van alle militaire onderscheidingen. Met veel bombarie omdat hij zich liet omringen door vertrouwelingen, onder andere traditioneel getooide inheemsen, de first lady, militairen, ministers en veiligheidsmensen.
Bij het gerechtsgebouw werd hij opgewacht door aanhangers met paarse NDP-vlaggen. Zij scandeerden: “We want Bouta!”, bij het betreden van het terrein van het gerechtsgebouw door Bouterse. Terwijl Bouterse binnen voor de Krijgsraad stond, kwamen er steeds meer aanhangers en werd er gescandeerd: “Bouterse n’e sroto. A ne wroko!”
Buiten stonden onder andere ook NDP-ondervoorzitter Ramon Abrahams. Ook Jennifer Geerlings-Simons, assembleevoorzitter, gaf acte de préséance. Eén van de rechters was niet komen opdagen en de zitting werd verdaagd naar 31 maart. Vanwege de COVID-maatregelen werd de verzetszitting van 31 maart verdaagd en zou uiteindelijk op vrijdag 30 oktober behandeld worden.
ContrastWie verschijnt er niet op vrijdag 30 oktober? Inderdaad! De door de Krijgsraad op vrijdag 29 november 2019 tot twintig jaar celstraf veroordeelde Desiré Delano Bouterse. Geen uniform en geüniformeerde militairen. Geen first lady. Geen oud-assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. Geen Ramon Abrahams. Geen ministers. Geen aanhangers met paarse NDP-vlaggen. Geen…….Niemand!
Raadsman van Desi Bouterse, Irvin Kanhai, liet aan de vooravond van de zitting van vrijdag 30 oktober weten dat hij bij de voortzetting van de verstekzaak van het 8-decemberstrafproces op 30 oktober, excepties zou opwerpen. Aan Starnieuws zei hij desgevraagd dat zijn cliënt niet hoeft te verschijnen op de zitting. Hij had schriftelijk toestemming van de Krijgsraad om excepties in te dienen op de zitting.
De behandeling wordt verdaagd naar maandag 30 november aanstaande. De president van het hof, rechter Cynthia Valstein-Montnor, maakte duidelijk dat ze de oud-president op de volgende zitting wel verwacht. Zonder zijn aanwezigheid gaat de zaak niet verder. “De Krijgsraad is ervan uitgegaan dat de verdachte er vandaag zou zijn. Er is nu een verontschuldigbare reden gegeven, maar we willen zijn rechten waarborgen. Daarom stel ik de zaak uit”, aldus de rechter.
Cruciale vraagAangezien de kans groot is dat Bouterse ook op maandag 30 november niet zal verschijnen en om te voorkomen dat hij het land intussen verlaat, is het misschien raadzaam, om net zoals voor Hoefdraad, ook voor Bouterse een controleerbaar uitreisverbod uit te vaardigen en eventueel zijn paspoort voorlopig in te trekken en/of ongeldig te verklaren met internationale signalering!
Hopen dat justitie zich niet weer door een oud-politiek leider voor schut laat zetten!
Romeo Hoost

Disclaimer

Suriname Herald respecteert de vrijheid van meningsuiting zoals vastgelegd in de Grondwet van de Republiek Suriname. Een ingezonden artikel kan niet worden gebruikt om personen door het slijk te halen en ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van personen te uiten. Een ingezonden artikel waarin voornoemde zaken zijn opgenomen, wordt geweigerd.
Suriname Herald kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van een ingezonden artikel. De auteur is volledig aansprakelijk voor de inhoud van zijn artikel.

Voor het opnemen van een ingezonden artikel gelden de volgende voorwaarden.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald