Kuldipsingh: ‘EZ is nu beter georganiseerd, processen zijn gedocumenteerd’

Het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie, heeft onder leiding van minister Rishma Kuldipsingh, verschillende belangrijke projecten geïmplementeerd om de economische structuur van Suriname te verbeteren en te versterken. Twee van deze initiatieven zijn het Stelsel van Sociaal-Statische Bestanden (SSB) voor importcontrole en de maatregel tegen de import van auto’s ouder dan acht jaar.
SSB-systeem voor importcontrole
Het SSB-systeem is volgens de minister, een van de belangrijkste stappen richting een striktere controle van importen. ‘’Dit systeem stelt het ministerie in staat om op een transparante manier te monitoren welke producten het land binnenkomen, wat helpt bij het bestrijden van illegale praktijken zoals smokkel’’, legt Kuldipsingh uit. Het systeem zorgt ervoor dat bedrijven hun importen correct registreren en dat alle betrokken partijen – van producent tot consument – inzicht hebben in de importprocessen. Het doel is niet alleen om fraude tegen te gaan, maar ook om eerlijke concurrentie te bevorderen en de nationale markt te beschermen tegen schadelijke producten. “Dit systeem maakt het mogelijk om strikte controles uit te voeren op de goederen die het land binnenkomen en helpt ons om het milieu en de gezondheid van de bevolking te beschermen”, aldus Kuldipsingh.

Verbod op invoer auto’s ouder dan acht jaar
Daarnaast heeft het ministerie behoudens enkele uitzonderingen, een verbod ingevoerd op het importen van auto’s die ouder zijn dan acht jaar. Volgens de minister is deze maatregel van essentieel belang voor het verbeteren van de kwaliteit van de geïmporteerde voertuigen en het bevorderen van een duurzamere economie. “We hebben de import van deze auto’s stopgezet, behalve in gevallen van verhuizingen of voor voertuigen die als ‘collector’s items’ worden beschouwd”, zegt Kuldipsingh. Deze maatregel voorkomt dat verouderde voertuigen de lokale markt overspoelen, wat niet alleen de wegen onveilig maakt, maar ook leidt tot hogere onderhoudskosten en een groter milieuprobleem. De minister benadrukt dat de nieuwe regels gericht zijn op het verbeteren van de transparantie binnen de importsector, zodat consumenten beter geïnformeerd zijn over goederen die op de markt komen.
Bureaucratische obstakels
Hoewel deze initiatieven belangrijke vooruitgangen vertegenwoordigen, heeft minister Kuldipsingh ook te maken gehad met bepaalde obstakels, voornamelijk op het gebied van bureaucratie. ‘’Een van de grootste uitdagingen was het langzame proces van bevorderingen voor het personeel binnen mijn ministerie, ik liep toen echt tegen de bureaucratie aan. Vooral het proces van bevorderingen voor mijn personeel was langzamer dan ik had gewild”, zegt Kuldipsingh. ‘’Dit komt doordat de ministeries van Binnenlandse Zaken en Financiën bij veel van deze processen betrokken zijn, wat de snelheid van beslissingen vertraagt.’’ De minister zegt dat de bureaucratie aan de ene kant een obstakel vormde, maar aan de andere kant ook gezorgd heeft voor vooruitgang. “We hebben belangrijke stappen gezet door de processen volledig te documenteren, zodat toekomstige ministers niet opnieuw het wiel hoeven uit te vinden. Dit maakt het werk makkelijker en zorgt voor meer continuïteit.” Door de processen te structureren en vast te leggen, hoopt ze dat de efficiëntie op lange termijn zal toenemen, zelfs als haar eigen ministerschap tot een einde komt.
door Gladys Findlay
 
The post Kuldipsingh: ‘EZ is nu beter georganiseerd, processen zijn gedocumenteerd’ ..