Kromosoeto herhaalt: Opdrachten Hoefdraad uitgevoerd

Rechter Maytrie Kuldip Singh heeft Ginmardo Kromosoeto, ex-directeur van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB), dinsdag enkele getuigenverklaringen voorgehouden die bezwarend voor hem zijn. Zo werd hij geconfronteerd met statements van zijn oud-collega directieleden Dharampersad Kalloe en Monica Tjang A Tjoi-Pardi. Kromosoeto heeft tijdens de zitting weer duidelijk gemaakt dat opdrachten zijn uitgevoerd van voormalig minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad. Volgens afspraak zou het geld weer overgemaakt worden naar de bank.

De SPSB zou voorschotten hebben gegeven voor woningbouwprojecten in opdracht van Hoefdraad. De Staat zou achteraf de bedragen terugstorten. Echter is het niet bekend bij de oud-directeur hoeveel reeds teruggestort is.
Volgens verklaringen van Kalloe hebben malversaties plaatsgevonden bij de bank. Hij geeft als voorbeeld dat het bedrijf Wayang verschillende opdrachten heeft gekregen van de bank. Het bedrijf staat onder leiding Jurgen ‘Joggaman’ Kartodikromo. Hij was kandidaat van de NDP in Wanica tijdens de afgelopen verkiezingen.

Het bedrijf zou gelden (SRD 372.000) hebben ontvangen voor airco installaties die nooit zijn aangeschaft en geïnstalleerd. Verder geeft hij aan dat hetzelfde bedrijf security-diensten levert en hiervoor geld ontvangt. Kalloe meent dat dit bedrijf gehuisvest is in een van de panden van de bank aan de Hernhutterstraat en hiervoor nooit huur heeft betaald. Achteraf zou het bedrijf interesse hebben getoond om het pand te kopen maar Kalloe heeft afgezien hiervan.

De oud-bankier is ook geconfronteerd met een groot bedrag (SRD 914.000) dat hij getrokken heeft van zijn girorekening. Hij heeft verklaard dat hij dit bedrag verschillende keren heeft opgenomen. Als het in één keer was getrokken, zou er dan toestemming nodig zijn van de raad van toezicht. Kromosoeto geeft aan dat hieromtrent alles heel transparant te volgen is. In een eerdere zitting werd gezegd dat dit bedrag gereserveerd zou worden voor de partij tijdens verkiezingen.

Een andere zaak die Kalloe heeft opgemerkt is dat er US$ 55.000 is overgemaakt naar de Financial Action Task Force waar de bank lid van is. Voor zover Kromosoeto zich kan heugen, geeft hij aan dat dit bedrag de contributie betreft en dat er ook trainingen waren gevolgd. Kalloe meent dat de contributie niet in één keer betaald hoeft te worden. Deze zaak is op 29 april weer op de rol.

Raoul Lith
………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com