John Krishnadath, wetenschapper van huis uit, mist een aantal essentiële zaken in de recentste opiniepeiling van het Nederlandse bureau Viewture en het Surinaamse bureau LC Media. Volgens hem ontbreken simpele, maar cruciale gegevens zoals de grootte van de steekproef en of deze aselect is getrokken. Ook is niet aangegeven in welke delen van Suriname de steekproef is afgenomen.
Deze informatie is volledig onduidelijk in de gepresenteerde peiling, stelt Krishnadath. Toen hij de resultaten onder ogen kreeg, had hij meteen door dat de steekproef niet serieus genomen kon worden. Hij beschouwt de peiling als niets meer dan een uiting van persoonlijke meningen over het mogelijke verloop van de verkiezingen.
Volgens Krishnadath weten wetenschappers onderling dat bij een peiling ook een foutenmarge vermeld moet worden. In gesprek met Radio ABC verwijst hij naar eerdere peilingen die hij samen met gerenommeerde wetenschappers als Marten Schalkwijk en Jack Mencke uitvoerde. Destijds financierden zij de onderzoeken uit eigen middelen, onder meer om hun bedrijven, zoals IDOS, meer bekendheid te geven.
Een peiling moet volgens Krishnadath uiterst zorgvuldig worden uitgevoerd, omdat zij een representatief beeld van de bevolking moet geven. Hij wijst erop dat er vaak kritiek komt van partijen die in een steekproef ongunstig naar voren komen.
Daarnaast benadrukt Krishnadath dat goede steekproeven kostbaar zijn. Een degelijk onderzoek vergt aanzienlijke investeringen, waaronder vergoeding van medewerkers. Hij geeft aan momenteel bezig te zijn met een project dat circa 15.000 Amerikaanse dollar kost.
Krishnadath is gestopt met het uitvoeren van politieke peilingen. Hij hoopt dat anderen dit werk op verantwoorde wijze zullen voortzetten.
- Visser vermist na sprong uit boot na ruzie op zee..
- ECD heeft smokkelwaar vastgesteld in Wanica..
- Narcoticabrigade verbrandt drugs te Kraka..
- A20-voorzitter Reyme betreurt gebruik van term “niet knap…..
- Voorlopige hechtenis ex-vriend verlengd na tegenstrijdige v…..
- Een volk dat leert uit zijn fouten..
- Daadkrachtig veiligheidsbeleid..
- Steven Bryan Aninie..
- Een pijnlijke klap voor het Surinaams erfgoed..
- Surinaamse kunstenaars exposeren in Panama-Stad..
- Gezondheid oud-president Bolsonaro verslechterd..
- ExxonMobil staat deel Stabroek-blok af aan Guyanese overhei…..
- Dorpen Boven-Suriname ‘zien het licht’..
- LVV en Quality Animal Food bundelen krachten voor veeboeren..
- Controle op water eindigt in arrestaties: vissers zonder ve…..
- Commissie Veiligheid Verkiezingen 2025 KPS geeft veiligheid…..
- Politie onderschept grote partij smokkelwaar aan Helena Chr…..
- Na klachten uit gemeenschap: OW pakt wegen aan..
- Reyme tijdens verkiezingsdebat: “Onze bevolking is niet zo …..
- Brazilië: Gezondheid ex-president Bolsonaro verslechterd..
- Grote partij smokkelwaar in beslag genomen door politie..