KPS MOET ONDER VERGROOTGLAS

Keerpunt wenst de ernstige kwestie met betrekking tot illegale wapenhandel en de mogelijke betrokkenheid van politiefunctionarissen te bespreken. Het feit dat de korpschef onlangs op 3 december, vier politiefunctionarissen van hun taken bij de wapenkamer heeft ontlast, vermoedelijk als reactie op aanwijzingen van misstanden, is zeer zorgelijk. Vooral omdat het vermoeden bestaat van infiltratie van een crimineel netwerk binnen ons politiekorps. Wij zijn van mening dat het gehele politiekorps voor eens en voor altijd goed doorgelicht moet worden en dat dit alleen zal kunnen als het ministerie van Justitie en Politie, geen boter op de kop heeft.
De recente wapenvondsten in Suriname en Brazilië, samen met de implicaties voor de georganiseerde misdaad, werpen een alarmerend licht op de tekortkomingen in de wapencontrole en veiligheid in Suriname. Het is schokkend dat wapens van militaire aard, hun weg hebben gevonden naar criminele netwerken.  De zaak begint in 2021 met het tragische overlijden van Walter Bouterse, kleinzoon van voormalig president Desi Bouterse, en de daaropvolgende verdwijning van militaire wapens uit de zwaar beveiligde woning van zijn grootvader. Het lijkt onvoorstelbaar dat een woning, uitgerust met moderne beveiligingssystemen, het decor kan zijn van een dergelijke omvangrijke diefstal. De verantwoordelijkheid voor deze wapens lag in de eerste plaats bij de voormalige president, die ze in strijd met de wet, in zijn bezit had. Toch lijkt deze kwestie grotendeels te zijn weggeschoven onder een sluier van tragische familieomstandigheden en onduidelijke toewijzing van schuld. Walter Bouterse onderhield geen privéleger. Hij had overduidelijk een geïnteresseerde koper. En die koper zou in het vizier moeten zijn voor zowel heling als voor eigen illegaal wapenbezit. Bij hoeveelheden oplopend in de tientallen, bovendien in vereniging met anderen. Het spoor kan niet doodlopen omdat één verdachte het leven laat. In maart 2022 kwamen er schokkende nieuwe onthullingen, toen het Regio Bijstand Team West (RBTW) zware wapens onderschepte tijdens een transport bij South Drain. Deze vondst omvatte onder meer machinegeweren die herleid konden worden naar de verdwijning van 2021. De daaropvolgende arrestaties en invallen in Long May wezen op een breder crimineel netwerk dat betrokken is bij de illegale handel.
De betrokkenheid van een officieel politiedepot bij de illegale wapenhandel, zoals onlangs is gebleken, is een nog schrijnender aspect van deze kwestie. Wanneer de instituten die juist de wet moeten handhaven, bijdragen aan de verspreiding van illegale wapens, wordt het vertrouwen in de rechtsstaat ernstig ondermijnd. De maatregelen tegen betrokken politiefunctionarissen zijn weliswaar een stap in de juiste richting, maar roepen ook vragen op over hoe deze wapens überhaupt konden verdwijnen zonder eerder te worden opgemerkt. Daarnaast zijn de maatregelen personeelsmaatregelen en niet diepgaand strafrechtelijk. De vraag is hoe ontmoedigend het werkt, als een tik op de vingers en een overplaatsing de sancties zijn voor het verraad van land, volk en eigen eer, op een vertrouwensfunctie. De internationale dimensie van deze wapensmokkel kwam in november dit jaar aan het licht, toen Braziliaanse autoriteiten een grote partij illegale wapens onderschepten op een schoener nabij Pará. Suriname werd daarbij expliciet genoemd als startpunt van smokkelroutes, een beschuldiging die het imago van het land verder schaadt en wijst op structurele problemen in grenscontrole en toezicht. Een beschuldiging die verdere investeringen in de weg staat en de komst van kenniswerkers tegengaat. Het wordt tijd dat er diepgaand en onafhankelijk onderzoek komt naar de manier waarop deze wapens kunnen verdwijnen en de structuren die deze smokkel mogelijk maken. De samenwerking met buurlanden zoals Brazilië, moet worden geïntensiveerd, maar Suriname moet ook zelf de verantwoordelijkheid nemen om zijn interne veiligheidsmechanismen te versterken. Analyse van geldstromen en de persoonlijke vermogens van teamleiders dienen plaats te vinden en dwangmiddelen moeten worden toegepast. De geloofwaardigheid van de rechtsstaat en de veiligheid van de bevolking staan hier op het spel.
Als deze kwesties niet grondig worden aangepakt, dreigt Suriname niet alleen een transitland te worden voor illegale wapens, maar ook een broeinest van onveiligheid en georganiseerde misdaad. Dat is een risico dat het land zich niet kan permitteren.
The post KPS MOET ONDER VERGROOTGLAS ..