Kosmos verkoopt Surinaamse concessies aan Shell

09/09/2020 18:55 – Ivan Cairo

 
PARAMARIBO – De Amerikaanse olie-exploratiemaatschappij Kosmos Energy vertrekt uit Suriname. Het bedrijf heeft haar belang in concessies voor de Surinaamse kust verkocht aan BV Dordtsche Petroleum Maatschappij, een dochteronderneming van oliegigant Shell. Dat maakte Kosmos woensdag bekend. Shell heeft in een deal met Kosmos de belangen van het Amerikaanse bedrijf in de wateren van Suriname, São Tomé & Principe, Namibië en Zuid-Afrika overgenomen.
De vergoeding bestaat uit een vooruitbetaling in contanten van ongeveer US 100 miljoen dollar, plus voorwaardelijke betalingen van US 50 miljoen dollar, te betalen bij elke commerciële ontdekking van de eerste vier exploratieputten die in de genoemde gebiedenzullen worden gedaan, met een maximum van in totaal 100 miljoen Amerikaanse dollar.
“Met deze transactie verlaten we Suriname om onze exploratieportfolio en strategie te focussen op de bewezen bekkens die we goed kennen, Ghana, Equatoriaal-Guinee en Golf van Mexico. Wij geloven dat deze beproefde bassins – met hun bestaande productie en infrastructuur – een beter rendement bieden met een kortere terugverdientijd en een aanzienlijk potentieel aan middelen”, zegt Mike Resomardono, manager Externe Relaties bij Kosmos aan de Ware Tijd.
Hij voegt eraan toe dat deze transactie een positieve ontwikkeling is voor Suriname “aangezien Shell veel groter is dan Kosmos en zowel de technische expertise als de financiële capaciteit heeft om de exploratiewerkzaamheden die we begonnen voort te zetten”. In geval van een commerciële ontdekking beschikt Shell ook over de middelen die nodig zijn voor de aanzienlijke investering die nodig is om het gebied in productie te brengen.
De deal wordt naar verwachting in het vierde kwartaal van dit jaar afgerond. Vooralsnog zijn er geen nieuwe exploratieboringen in Suriname gepland. Zodra de Kosmos-Shell-transactie is afgerond, zullen de bedrijven die betrokken zijn bij het nieuwe partnerschap – Shell, Chevron en Hess – deze beslissing nemen op basis van de voorwaarden die gelden voor de concessie.
In reactie op de dinsdag bekendgemaakte achttiende grote olievondst in Guyana stelt Resomardono dat aardoliereserves in Suriname reeds zijn bewezen door de onshore olievelden en de recente olie-ontdekkingen voor de kust. “Deze laatste ontdekking van ExxonMobil in buurland Guyana is ook een goed teken dat de regio een aanzienlijk koolwaterstofpotentieel heeft”, stelt de Kosmos-functionaris.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname