Kosmos Energy harkt US$ 200 miljoen binnen met verkoop exploratierechten

Het Amerikaanse bedrijf Kosmos Energy breekt op in Suriname. Het bedrijf heeft zijn exploratierechten in onder andere het offshore gebied van Suriname verkocht aan het Nederlandse BV Dordtsche Petroleum Maatschappij (Shell), een dochteronderneming van Royal Dutch Shell. De transactie levert Kosmos Energy maximaal US$ 200 miljoen op. De overeenkomst tussen de twee bedrijven omvat ook de exploratierechten van offshore blokken voor de kust van São Tomé & Principe (Centraal Afrika), Namibië en Zuid-Afrika.Kosmos Energy begon zijn activiteiten in december 2011 in Suriname met het verwerven van exploratierechten in blok 42 en blok 45. In blok 42 was Kosmos Energy de operator met 33,33% van de rechten. Chevron en Hess hebben elk ook eenzelfde aandeel in het blok. In blok 45 delen Kosmos Energy en Chevron de rechten met elk 50%. Het bedrijf heeft onder andere zijn ondersteuning geboden aan het mangrove project om de kusterosie in Suriname te verminderen. Samen met Conservation International en de Anton de Kom Universiteit van Suriname heeft Kosmos Energy meegewerkt aan het verminderen van de kusterosie te Weg naar Zee door Sediment Trapping Units te bouwen.Bij de transactie tussen Kosmos Energy en Shell is afgesproken dat er ongeveer US$ 100 miljoen in contanten wordt vooruitbetaald plus voorwaardelijke betalingen van US$ 50 miljoen bij elke commerciële ontdekking van de eerste vier exploratieputten die in de offshore concessies zijn geboord, met een maximum totaal van US$ 100 miljoen. De boring van drie van de vier putten staat gepland voor 2021. De transactie zal naar verwachting in het vierde kwartaal van dit jaar worden afgerond.Kosmos is van plan om tot een derde van de initiële opbrengst te gebruiken om twee hoogwaardige, door infrastructuur geleide verkenningsvooruitzichten in de Golf van Mexico te testen, die elk potentieel op hub schaal bieden met een goedkoop, koolstofarm ontwikkelingsprogramma. Het bedrijf verwacht het restant van de opbrengst te gebruiken om de uitstaande leningen onder zijn kredietfaciliteiten te verminderen.

Andrew G. Inglis, voorzitter en chief executive officer van Kosmos Energy zei: “Met deze transactie blijven we onze exploratieportfolio concentreren op bewezen bassins die een superieur rendement bieden met een kortere terugverdientijd en een aanzienlijk potentieel aan middelen.” De opbrengsten stellen Kosmos in staat om hoogwaardige exploratiemogelijkheden te versnellen en tegelijkertijd de balans te versterken en Kosmos te positioneren om extra aandeelhouderswaarde te creëren, stelde hij. “De voorwaardelijke betalingen die in de overeenkomst met Shell zijn vastgelegd, zorgen ervoor dat we de voordelen van grensverkenning behouden zonder verdere investeringen.”
Na afronding van de transactie behoudt Kosmos een gerichte exploratieportefeuille met meer dan zes miljard vaten bruto grondstoffenpotentieel in de Golf van Mexico en West Afrika, zegt het bedrijf in een verklaring. Kosmos verwacht door de transactie ook in de komende twee jaar ongeveer US$ 125 miljoen aan totale besparingen te realiseren in kapitaaluitgaven en algemene en administratieve kosten. ………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com