Koortsmetingen in Surinaamse winkels en zaken: ‘het is mensen een beetje voor de gek houden’

GFC NIEUWS GEZONDHEIDSREDACTIE- Het meten van de lichaamstemperatuur voordat men een winkel of zaak instapt in een poging coronabesmettingen tegen te gaan, ‘is de mensen een beetje voor de gek houden’.
Het feit dat iemand na de meting geen koorts heeft, zegt helemaal niets of erg weinig over de kans of die persoon anderen kan besmetten met het coronavirus.
Dat zeggen internationale gezondheidsdeskundigen aan GFC Nieuws.
Het geeft een vals veiligheidsgevoel, want ook mensen zonder koorts kunnen besmet zijn met het coronavirus. Sterker nog, een zeer groot deel van besmette personen heeft geen koorts, ze zijn asymptomatisch en voelen zich kerngezond.
Een ander deel is presymptomatisch, dat betekent dat ze in een fase zijn waarbij ze nog ziekteklachten moeten krijgen. Ze hebben nog geen temperatuurverhoging, echter kunnen ze anderen wel degelijk besmetten.
Een klein deel van de mensen met koorts wordt wel onderschept. Maar om er dan vanuit te gaan dat diegenen met koorts covid hebben, is wel erg kort door de bocht. Koorts kan een signaal zijn van talrijke andere ziekten of infecties. Uiteraard kan een deel van de mensen met een temperatuurverhoging met het virus besmet zijn.
De koortsmetingen in winkels en andere zaken kunnen dus een totaal vertekend beeld geven over de coronastatus. Een groot deel mag gewoon de winkel in, terwijl ze mogelijk besmet zijn.
Alleen een PCR- test (polymerase chain reaction -test) of een serologische test kan een redelijk betrouwbaar beeld geven of een persoon besmet is en een gevaar kan vormen voor anderen. 
De PCR- test is de meestgebruikte test. Met een wattenstaaf wordt een uitstrijkje genomen uit de neus en keel. Na 1 of 2 dagen is het resultaat bekend.
Het bericht Koortsmetingen in Surinaamse winkels en zaken: ‘het is mensen een beetje voor de gek houden’ einde bericht ………… (GFC)

Lees verder

Bron: GFC Suriname