De ruimtelijke ontwikkeling van Suriname staat op een kruispunt. ‘’Er is’’, zegt ir. Guido Koorndijk, directeur van FIRM Engineering, ‘’dringend behoefte aan een regionale en geïntegreerde visie op ruimtelijke ordening en daarin is een sleutelrol weggelegd voor het district Commewijne.’’ In een uitvoerig gesprek met de krant, wijst Koorndijk op de strategische ligging van Commewijne, de enorme hoeveelheid beschikbare ruimte en de ongebruikte infrastructuur die benut zou kunnen worden als aanjager van economische groei, spreiding en verlichting van de druk op Paramaribo. ‘’Ontwikkeling ‘by design’ en niet ‘by default’ zoals we in de afgelopen decennia hebben gezien’’, aldus Koorndijk.
‘Maak van Commewijne de motor’
“Paramaribo is ons kleinste district met de meeste inwoners. Het aantal voertuigen op de wegen is enorm toegenomen, terwijl de capaciteit van onze wegen in decennia niet of nauwelijks is meegegroeid, waardoor we kampen met enorme verkeersproblemen. In Wanica, waar de inrichting van oudsher veelal gericht was op tuinbouw, zien we vooral lange smalle wegen met lintbebouwing, terwijl achter deze bebouwing de percelen veelal braak of onbenut zijn. Dat leidt tot inefficiënte ruimtebenutting en een enorme druk op infrastructuur en voor-zieningen’’, zegt Koorndijk.
‘’In Wanica is de bevolkingsdichtheid erg laag, maar toch is het voor starters moei-lijk. Het aanleggen van nieuwe hoogwaardige wegen of bouwen van woonwijken, is haast onmogelijk”, stelt Koorndijk. “Wat we nodig hebben, is een regionaal masterplan waarin deze drie districten – Paramaribo, Wanica en Commewijne – beter op elkaar worden afgestemd.’’ Koorndijk verduidelijkt dat ontwikkeling niet op zichzelf staat. Zo beschikt Commewijne over ruimte en ontwikkelingspotentie. ‘’De ontwikkeling van Commewijne ondersteunt ook de duurzame ontwikkeling van Paramaribo en Wanica.”
Volgens Koorndijk moet die potentie niet alleen ten goede komen aan Commewijne zelf, maar strategisch ingezet worden om de hele zuidelijke corridor, inclusief Paranam, te versterken. “Denk aan infrastructuur, industriegebieden, woongebieden en goede logistieke mogelijkheden. Als je het goed aanpakt, versterkt het hele gebied elkaar.”
Vergeten brug wordt troefkaart
Een centraal element in zijn visie is het benutten van een bestaande, hoogwaardige, maar ongebruikte brug over de Surinamerivier nabij Paranam. De brug werd in 2006 aangelegd door BHP Billiton en Suralco in het kader van de bauxietwinning, maar is sinds de mijnen uitgeput raakten, nagenoeg ongebruikt gebleven. “Die brug is op dit moment letterlijk een brug naar nergens. Maar als je daar een verbindingsweg van 19 kilometer naartoe aanlegt vanuit de Oost-Westverbinding in Commewijne, maak je er ineens een cruciale schakel van richting het zuiden”, legt Koorndijk uit.
Deze alternatieve route zou zwaar vrachtverkeer, waaronder industriële transporten, kunnen omleiden van de overbelaste Jules Wijdenboschbrug. “Je vermindert zo niet alleen de verkeersdruk op de brug en in de stad, maar creëert ook een ‘dedicated’ corridor voor economische activiteiten en goederenvervoer.”
Van offshore naar lokale bedrijvigheid
Volgens Koorndijk is het voor Suriname essentieel om de economische voordelen van de opkomende offshore olie- en gasindustrie maximaal te benutten en vooral te verankeren in de lokale economie. “Als je uitsluitend vertrouwt op royalty’s en andere overheidsinkomsten, blijft het risico bestaan dat een groot deel van de bevolking daar nauwelijks van profiteert. Maar als een land erin slaagt om directe business aan te trekken, kan het lokale bedrijfsleven floreren. Denk aan toeleveranciers, onderhoud, logistiek, bouw en voedselvoorziening. Daarmee ontstaan veel hoogwaardige banen, waardoor brede lagen van de bevolking gegarandeerd kunnen meeprofiteren van de welvaart.”
Hij benadrukt dat het bedrijfsleven in deze fase een voortrekkersrol moet vervullen: “We kunnen niet wachten tot wetgeving en overheidsstructuren perfect zijn. Als bedrijven kunnen we nu al structuren opzetten en investeren. Uiteindelijk heb je de overheid nodig, maar dat sluit niet uit dat je als privésector proactief handelt.”
Plannen voor nieuwe brug
Op langere termijn denkt FIRM Engineering aan extra brugverbindingen over de Surinamerivier. Twee mogelijke locaties zijn inmiddels geïdentificeerd, waaronder een plek net ten zuiden van Nieuw Amsterdam en Leonsberg. De idee is om die brug aan de Paramaribo-zijde aan te sluiten op een nieuwe verkeersader met gegarandeerde doorstroming richting het westen. Minimaal tot aan Weg naar Zee, mogelijk verder.
“Die nieuwe oost-westontsluiting zal de bestaande wegenstructuur flink ontlasten. Kijk bijvoorbeeld naar de Kwattaweg, met alle respect, die krijg je wat verkeersafhandeling betreft, nooit meer goed. Nu zijn er nog beschikbare gebieden waar je een goed alternatief voor de Kwattaweg kan realiseren. Daar moet je niet mee wachten, dat moet je nu doen, want over twintig jaar lukt dat waarschijnlijk niet meer.”
Volgens Koorndijk is het van groot belang dat de overheid nu al locaties vrijwaart van bebouwing en investeert in gedegen haalbaarheidsstudies. “Als je nu niet vooruit plant, zullen toekomstige brugprojecten en/of snelwegprojecten onhaalbaar of extreem duur blijken. Daarom is ruimtelijke planning een kwestie van visie en urgentie.”
Nieuwe ruimtelijke kaart
Wat Koorndijk en FIRM …
- Moeder trots op dochter Tyairah na winnen Misi Keti Koti 20…..
- Potentiële uitbraak van infectieziekten in Rahemal & om…..
- Gajadien: “Toetreding Brunswijk tot DNA betekent einde vice…..
- Ashwin Adhin neemt zitting als voorzitter van De Nationale …..
- Nieuwe DNA-voorzitter Adhin: ‘Ik ga een voorzitter zijn die…..
- Ashwin Adhin met tweederdemeerderheid gekozen tot assemblee…..
- Breaking: Ashwin Adhin gekozen tot DNA-voorzitter; commotie…..
- Ronnie Brunswijk bij acclamatie gekozen tot vicevoorzitter …..
- Surinaamse politiek verre van saai: Adhin zwak gekozen, Bru…..
- De dynamiek van NDPplus: Ronnie versus Greggie op schoot bi…..
- Brunswijk ook met VHP ondersteuning vicevoorzitter DNA..
- Adhin gekozen tot voorzitter van De Nationale Assemblee..
- Brunswijk bij acclamatie gekozen tot vicevoorzitter DNA..
- Adhin gekozen als parlementsvoorzitter 2025-2030..
- Adhin gekozen tot parlementsvoorzitter met ruime meerderhei…..
- Ronnie Brunswijk officieel vicevoorzitter DNA..
- Ashwin Adhin gekozen tot parlementsvoorzitter..
- Brunswijk nu assembleelid; geen vp meer..
- DOE-voorzitter Alfaisie: “Alle DNA-leden moeten met nieuwe …..
- Brunswijk toegelaten als Assembleelid; geen vicepresident m…..
- Adhin en Sharman voorgedragen als kandidaat-voorzitters par…..