Kookpunt in Albina: ‘De mensen zijn moe, doodmoe’

‘Niemand communiceert met de mensen’
door Euritha Tjan A Way

ALBINA — “De mensen zijn moe, doodmoe”, verzucht Annelies den Boer-Aside aan de telefoon. Ze woont en werkt in Albina en ervoer elke dag hoe de ontevredenheid van de mensen het ‘kookpunt’ naderde in aanloop naar de protesten in Albina. “Het is al maanden dat stroom uitvalt, zeker drie en soms vier keer per dag. Soms hele dagen, andere keren heel even en dan is het snel terug. En niemand die met ons communiceert of iets komt uitleggen”, klinkt het getergd. De elektrische apparaten van de mensen gaan stuk.

“Er zaten wat kwajongens ertussen. Maar het was geen politieke of gewelddadige actie. De mensen wilden daadwerkelijk oplossingen”
Annelies den Boer-Aside
Aside plaatste zondagavond voordat de protesten gebeurden op maandag een waarschuwing op haar Facebookstatus. “Ik wist dat de mensen een app-groep hadden samengesteld en ik hoorde dat ze klaagden over de situatie en dat ze zouden protesteren. Ik participeer niet omdat ik niet wil horen dat ik partijgebonden ben, want dat ben ik niet. Maar die avond toen de stroom weer eens uitviel en het weer vreselijk warm werd gingen ze werkelijk over tot barricaderen van de weg”, legt ze de directe aanleiding bloot.
Geen politieke actie
De barricade werd opgeworpen waarna vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk en de mobiele eenheid na enige tijd ter plekke kwamen. Even raakten de protesterende mensen verhit omdat de vp geen concrete oplossing kon aangeven. “Er zaten wat kwajongens ertussen en je weet in Albina gebruikt vrijwel iedereen wat… Maar het was geen politieke of gewelddadige actie. De mensen wilden daadwerkelijk oplossingen.”
De directeur van de Energie Bedrijven Suriname (EBS), Leo Brunswijk, betreurde op een persconferentie dinsdag de actie. “De mensen konden het kantoor van Openbare Werken en de media vinden, maar niet dat van EBS”, merkte hij op. Echter, de algemene klacht van zowel Aside als districtssecretaris Patrick van Genderen is dat de mensen van EBS en de Surinaamsche Waterleidingmaatschappij in Albina zelf geen antwoorden hebben.
“De mensen communiceren niet”, zegt Van Genderen. “Al maanden valt de stroom uit en daardoor ook het water. Maar niemand zegt daar wat over aan de mensen. Ze moeten beter geïnformeerd worden en dan kan ook om begrip gevraagd worden. Want een nieuwe generator is niet iets dat snel gekocht kan worden.”
Hij zegt dat hij zelfs via via gehoord heeft dat van de twee generatoren waarvan Marowijne Noord-Oost stroom moet krijgen, één defect is. Die andere kan niet het hele ressort aan en dan gaan ze over op loadshedding. Maar dat is dus wat ik heb gehoord. Ook ik heb geen officiële informatie daarover.”
Ondernemers gedupeerd
Op sociale media ging een video viraal van een Chinese onderneemster die duidelijk geïrriteerd haar stem liet horen. “Kijk naar de mensen die ijsjes verkopen. Dat zijn kleine ondernemers. Hoe klein dat ook is, ze hebben geïnvesteerd. Wat moeten zij nu?”, riep Meisa Fu kwaad.
Aside beaamt dat daar een kern van waarheid in zit. “In Albina doen veel mensen aan een hossel. Er is hier een hosselcultuur. Mensen hebben bakdagen en dan adverteren ze via WhatsApp. En als juist op die dag er geen water is, dan weet je wat het voor zo een kleine ondernemer betekent.”
Ze vertelt het verhaal van een saloneigenaar die een bruid voor haar bruiloft klaar moest maken. “In de salon viel de stroom uit. Ze is bij iemand thuis gegaan die wel stroom had om door te kunnen werken. Maar toen viel ook daar de stroom uit en moest ze weer ergens anders heen.” Dat soort dingen wekt irritatie. Ook de productiviteit in het grensstadje gaat eraan, want als er geen stroom en water is moeten kantoren sluiten.
Gezondheidsramp
De moeheid wordt ook versterkt door alles wat er ook nog bij komt kijken. “Je moet nu voor de meest eenvoudige behandelingen naar de overkant. Want er is niets hier te krijgen. Voorheen gingen mensen alleen aan de overkant om te bevallen, nu moet je zelfs voor een kleine wondbehandeling naar de andere kant.” Van Genderen bevestigt dat er op dit moment maar één arts bij de RGD is voor heel Marowijne Noord-Oost. “Het is niet genoeg en medicijnen zijn er ook niet. De mensen moeten naar particuliere apotheken waar ze moeten betalen.”
Aan de Franse kant is de school alweer begonnen en het beeld van de vele boten die de oversteek doen met Surinaamse kinderen die aan de Franse kant naar school gaan breekt Aside haar hart. “Vroeger waren het niet zoveel boten, nu juist wel. En weet je wat zo erg is? Aan de andere kant is er geen toezicht. Kleine kinderen lopen met kleine kinderen naar …