Kokosworkshop bootst ‘Opa, wat is kokos’ na

24/01/2021 08:03 – Audry Wajwakana

Jo-Ann Ooft-Monsels, auteur van het kinderboek ‘Opa, wat is kokos?’, zal workshops verzorgen in Villa Zapakara. : FB Jo-Ann Ooft-Monsels  
PARAMARIBO – Het kinderboek ‘Opa, wat is kokos’ van Jo-Ann Monsels wordt in de vorm van een workshop gegooid. Vanwege het educatieve karakter van het boek voor het Surinaamse kind is de schrijfster een samenwerking met Villa Zapakara aangegaan, waar zij de workshops mag verzorgen.
Monsels is druk bezig met de voorbereidingen. Aanvankelijk was eind januari geprikt als lanceerdatum voor de kinderen van Paramaribo, maar door de Covid-19-maatregelen, waarbij er geen samenscholing mag zijn van meer dan vijf personen, is de startdatum nog onzeker.
Ondanks de onzekerheid is de schrijfster erg gemotiveerd. Over de verkoop van haar boek, dat vorig jaar november in district Coronie werd gelanceerd, is ze niet ontevreden. Hoewel ze geen zicht heeft van de overige verkooppunten, die door de uitgever zelf in de gaten worden gehouden, heeft ze van haar kant al driehonderd exemplaren verkocht.
Kort na de lancering van het boek in Coronie, kreeg ze de contactgegevens van Dakaya Lenz van Villa Zapakara. Monsels: “De persoon die mij het nummer gaf zei dat mijn boek waarschijnlijk past in de visie die Villa Zapakara heeft. Namelijk, het verzorgen van meer workshops met een Surinaams tintje voor kinderen, waarbij je de kracht van jezelf kan zien.”
Lenz reageerde zelf ook enthousiast op het idee van Monsels en na een rondleiding bij Villa Zapakara mocht de schrijfster zelf haar idee uitwerken hoe ze de workshop wil invullen. Of de workshop in groepen van vijf kinderen kan worden georganiseerd, moet de auteur nog bedenken. “Het leuke van deze workshop is dat de kinderen vragen mogen stellen aan een echte kokosteler. Precies zoals het in het boek is beschreven, waar de kinderen Kim en baby Dino aan opa de vraag stellen ‘Opa, wat is kokos?'” vertelt Monsels.
De kokosteler bij de workshop is dichter Stanley ‘Sombra’ Slijngaard, die Coroniaan is. “Hij weet kokosproducten te maken, maar gaat dat niet doen. We werken met de informatie van de kokosteler zelf en die vertalen we verder naar het niveau van de kinderen”, legt de schrijfster uit. De workshop is in twee delen opgedeeld en zal twee uur duren. In het eerste zal Monsels uit haar boek voorlezen. In het tweede wordt in de vorm van een soort speurtocht op het terrein van Villa Zapakara naar kokosbomen gezocht. Het erf, dat al genoeg van planten en bomen is voorzien, zal speciaal voor de workshop met enkele kokospalmen worden aangevuld.
De kinderen krijgen ook te zien wat er allemaal met kokos gedaan kan worden. Met de dikke nerf van de bladeren kunnen printa sibi worden gemaakt, met de noot verschillende kokoskoekjes en met de harde schil craftproducten.Met de workshops hoopt Monsels de onderzoekende houding van de kinderen te prikkelen. “Als je kijkt naar ons onderwijssysteem kan je het niet alleen hebben van een juffrouw in de klas die alles vertelt. Kinderen moeten ook proactief opzoek gaan naar informatie. Met zo een workshop kunnen we dit bij de kinderen triggeren. Je vertelt ze iets en zij gaan dan zelf thuis verder op zoek via internet over wat je allemaal met kokos kan doen.”
De auteur is ook bezig sponsors te benaderen om het tarief voor de workshops laag te kunnen houden. “We willen dat zoveel mogelijk kinderen deze workshops komen volgen.” Het boek ‘Opa, wat is kokos?’, zal ook verkrijgbaar zijn bij Villa Zapakara.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname