OPNIEUW BLIJKT DAT de redenen die worden gegeven voor koersschommelingen verwarring veroorzaken. Iedereen voelt zich geroepen daar een waardeoordeel over te geven, maar het kompas waarop moet worden gevaren is feitelijk het oordeel van monetaire autoriteiten. Die staan ook niet model voor een vertrouwenwekkend beeld.
De meest in het oog springende verklaring die het vertrouwen nog meer deukt, is die van de Deviezencommissie die de minister van Financiën en Planning publiekelijk op de vingers tikt. Hij wordt verweten de commissie in opspraak te brengen door ongenuanceerde en ongefundeerde uitspraken, als zou de huidige stijging van de wisselkoersen de schuld zijn van de Deviezencommissie. Dat de minister de Deviezencommissie als zondebok aanwijst is niet fair. Er is juist verwarring gesticht en door gebrek aan transparantie tast de samenleving in het duister.ADVERTISEMENT
Een welgemeend advies is voortaan niet te zoeken naar een zondebok, maar eerlijk en oprecht te zijn, waardoor het vertrouwen niet kantelt
Het is duidelijk dat de inkomsten de dagelijkse importen niet dekken en de minister zich in bochten wringt om een zondebok te vinden, terwijl er een structureel tekort is aan vreemde valuta en door de vrijemarktwerking de valutamarkt de vraag- en aanbodverhouding bepaalt. Wanneer het vertrouwen er niet is, zoeken mensen hun toevlucht in oppotten van hun SRD in valuta.
Het is in elk geval niet duidelijk wat de effecten zijn van het afromen van Surinaamse dollars via de open markt operaties van de Centrale Bank van Suriname. Er zijn sterke aanwijzingen dat bij obligaties, zoals de recente van Staatsolie, cliënten van banken een buitenkansje zien om hun vreemdevalutarekeningen aan te vullen.
De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven wijst op de kwetsbaarheid van de Surinaamse economie en stelt dat een stabiele wisselkoers het bedrijfsleven ondersteunt door de koopkracht te beschermen en betrouwbare bedrijfsplanning mogelijk te maken. De belangenorganisatie is bezorgd over de recente koersontwikkelingen.
Goed leiderschap is nodig om kwetsbaarheid van de Surinaamse economie in balans te houden. De doorsneeburger speculeert flink dat het verkiezingsjaar druk uitoefent op de koers. Geld dat de overheid uitgeeft, maakt dat mensen de kat uit de boom kijken. Er worden loonrondes gegeven in de zin van het geven van een beetje sociale ruimte. Over de dekking daarvan wordt geen openheid gegeven.
Er zijn zelfs opvattingen dat mocht de zittende regering niet opnieuw regeermacht krijgen, de dan in functie zijnde regering zal moeten dealen met een tijdbom. Door het afzwaaien van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal het wachten zijn op 2028, het jaar van de eerste inkomsten uit de olie- en gassector.
Tot dan wordt gehoopt dat de moeilijke leefomstandigheden niet direct toeslaan, omdat de tekorten van de overheidsfinanciën weer aan het groeien zijn en valutaspeculatie toeneemt vanwege de onzekerheid over de toekomst. Niemand zit te wachten op de gevolgen, want dan kijkt het land weer aan tegen het vraagstuk van monetaire financiering, leningen en inflatoire gevolgen. Niet uit het oog moet worden verloren de terugbetaling van de staatsschuld. Een welgemeend advies is voortaan niet te zoeken naar een zondebok, maar eerlijk en oprecht te zijn, waardoor het vertrouwen niet kantelt.
- Bondscoach Furgil Ong-A-Fat: ‘We moeten deze keer boven de …..
- Column: Vriendjespolitiek, kruisiging en een klok die tikt..
- Voetganger op slag dood na aanrijding op Kwattaweg..
- Fractieleidersoverleg vandaag over misstanden regering..
- Enquête: Grote ontevredenheid over regering, maar Santokhi …..
- Parmessar nog steeds tegenstander van forse vergoeding nieu…..
- Little Charming Amazing Star organiseert derde pagent-evene…..
- Superhornets zwermen uit over de Rode Zee: nachtelijke aanv…..
- Katholieke gemeenschap in diepe rouw..
- Peiling: VHP blijft grootste partij bij komende verkiezinge…..
- Israëlische soldaten portretteren spottend een Palestijnse …..
- Start drukproces stembiljetten nog niet aangevangen..
- VHP blijft grootste partij volgens peiling..
- Peiling: VHP blijft grootste partij, NPS maakt opmars in ni…..
- Dodelijk schietincident op goudveld Grangosso in Brokopondo..
- Korpschef bespreekt samenwerking met Interpol..
- Opiniepeiling: VHP heeft nog de lead; gevolgd door NDP en N…..
- Minister Kuldipsingh: “Nog altijd geen middelen voor landel…..
- Bronto Somohardjo stelt president ultimatum van 10 dagen..
- KPS en Interpol verstevigen relatie..
- Drugsverdachte in de kraag gevat..