Koersen niet begrepen

ECONOMISCHE STABILITEIT IN een land als Suriname wordt bepaald door naar de waarde van de SRD te kijken ten opzichte van de US dollar en in mindere mate de euro. Wanneer de SRD in waarde daalt, dan stijgen de koersen. In Suriname is het na bijkans vier jaar een IMF-programma uitvoeren nog steeds een mysterie hoe deze notering precies werkt en hoe het tot stand komt.
Toen de wisselkoersen een paar weken terug aan het dalen waren, was iedereen blij. Het was prudent beleid dat ervoor zorgde dat de koers daalde waren de woorden van gelijke strekking van de minister van Financiën en Planning Stanley Raghoebarsing. Wat evenwel een eeuwigheid leek te duren was een daling van de douanekoers. Want hoewel alle koersen uniform en stabiel moeten zijn, mag de staat nog steeds een douanekoers aanhouden die niet van dag op dag meegaat met de koersschommelingen.

Vaker is voor gewaarschuwd dat als we niet weten hoe de daling komt we niet gerust kunnen zijn want het kan een momentopname zijn.

Het wordt per twee weken aangepast op basis van de koersen die dan gelden. Het is trouwens wel de douanekoers die bepaalt hoeveel de staat verdient aan een scala aan belastingheffingen die gelden bij de import van producten. De Centrale Bank van Suriname meldt ook dat het geen invloed meer heeft op de koersdalingen of stijgingen. Die koers die de bank noteert is het gemiddelde dat op de vrije markt, dus bij de cambio’s, geldt. Dus niet de bank, maar de cambio’s bepalen de koers. Nu is de koers aan het stijgen en gelijk fors. De US dollar is in de afgelopen dagen met meer dan SRD 1 gestegen. En iedereen kijkt naar elkaar. Wat wel is gedaan is dat de douanekoers is bijgesteld; de staat verdient dus meer SRD’s.
Wat economen al weken en maanden roepen is dus helemaal bewaarheid. Ze hebben allemaal geroepen: een stabiele wisselkoers krijg je alleen door productieverhoging. Daar is geen sprake van in Suriname. Althans niet zodanig dat het leidt tot een toename van het BNP en dus ook de waarde van de munt omhoog kan trekken. Vaker is voor gewaarschuwd dat als we niet weten hoe de daling komt we niet gerust kunnen zijn want het kan een momentopname zijn.
We weten trouwens ook dat er enorme hoeveelheden vreemde valuta in handen zijn van particulieren. Die hebben meer geld dat de overheid en kunnen dat geld als instrument gebruiken om de koers te beïnvloeden. Want hoeveel of ook de staat roept dat zij de koers niet meer bepaalt. Kan zij het dus ook niet onder controle houden.
De minister van Financiën heeft aangegeven dat het volk zich niet druk moet maken om de stijging. Het zal niet lijden tot destabilisatie. Hij begrijpt niet hoe wanhopig ouders zich nu voelen die schoolspullen moeten kopen met een karige beurs en de prijzen letterlijk voor hun neus de lucht in zien gaan. Deze regering schijnt niet te begrijpen dat het macroplaatje dan wel kan kloppen, maar op microniveau is het nog steeds kommer en kwel.