Kloof tussen ervaringen van vissers en officiële verklaringen autoriteiten

De Surinaamse vissers verkeren in een voortdurende staat van angst, vanwege de terugkerende gewelddadige overvallen op zee. “Telkens als ik het water op ga, kan ik alleen maar bidden dat het goed gaat”, deelt een visser mee, waarmee hij de onzekerheid en dreiging benadrukt, die hij voelt tijdens zijn werk. De situatie aan de kust van Suriname wordt steeds nijpender, met meldingen van piraterij die een ernstig probleem vormen voor de visserijsector.
In juni van dit jaar werd door het Nationaal Leger de operatie Sparimakka gelanceerd, een grootschalige operatie tegen illegale activiteiten in de binnenwateren en het zeegebied van Suriname. Deze interdepartementale maritieme operatie had tot doel, de veiligheid te waarborgen in Surinaamse wateren en de toenemende piraterij tegen te gaan. Aan de operatie deden verschillende overheidsinstanties mee, waaronder het Korps Politie Suriname, de Kustwacht, en de Marine van het Nationaal Leger.
Ondanks deze intensieve inspanningen blijft de onzekerheid onder vissers bestaan. Vissers zijn nog steeds niet enthousiast uit te varen uit angst voor gewelddadige overvallen door piraten, die volgens hen vooral uit het naburige Guyana afkomstig zijn. Deze criminelen zouden de Surinaamse wateren binnenvaren om vissers te beroven van hun vangst, schepen en soms zelfs hun levens.
Aan de andere kant spreekt Mark Lall van het Visserscollectief in Commewijne, de berichten over de dreiging van Guyanese piraten tegen. Volgens Lall is de situatie sinds 2017 drastisch verbeterd en zijn er sindsdien geen grootschalige piraterij-incidenten, meer gemeld.
Hij beweert dat de berichtgeving over de voortdurende dreiging overdreven is en dat de meeste vissers zonder grote problemen hun werk kunnen doen. Lall benadrukt, dat de inzet van de overheid en de veiligheidsdiensten heeft geleid tot een significante vermindering van de criminaliteit op zee. Waar Lall aandacht voor vraagt, is de klimaatverandering. Volgens hem zijn de gevolgen daarvan, dat vissers minder uitvaren vanwege het zware weer in het zeegebied.
Toch blijft er een kloof bestaan tussen de ervaringen van de vissers en de officiële verklaringen.
Waar sommige vissers de situatie nog als uiterst gevaarlijk zien, wijzen anderen erop, dat er veel vooruitgang is geboekt. De spanning in de visserijsector houdt aan, terwijl de regering en de betrokken instanties proberen de veiligheid te waarborgen en het vertrouwen te herstellen. De vraag blijft echter, hoe effectief de inspanningen van operatie Sparimakka en andere maatregelen op lange termijn zullen zijn. Zolang vissers hun veiligheid niet volledig gegarandeerd zien, zal de angst voor piraterij en geweld op zee voortleven en de visserijsector onder druk blijven zetten. In de tussentijd blijft de situatie complex en vraagt om blijvende aandacht en effectieve maatregelen. Er is getracht de bevelhebber van het Nationaal Leger te spreken, maar helaas is dat ons niet gelukt.
The post Kloof tussen ervaringen van vissers en officiële verklaringen autoriteiten ..