Kishan Ramsukul (VHP) heeft tijdens de behandeling van de suppletoire begroting in De Nationale Assemblee (DNA) zijn zorgen geuit over de mijnbouwontvangsten van Suriname over de periode januari tot juni 2024. Ramsukul benadrukte de grote bijdrage van de grote en middelgrote bedrijven aan de staatskas, met een totaalbedrag van SRD 7,9 miljard.
Dit bedrag werd verdeeld over directe belastingen van SRD 4,4 miljard, indirecte belastingen van SRD 255 miljoen, en niet-belastingontvangsten van SRD 3,3 miljard. Kleinschalige goudbedrijven kwamen echter in Ramsukul’s betoog naar voren als problematisch.
De kleinschalige goudbedrijven hebben SRD 0 betaald aan directe en indirecte belastingen. Dit betekent dat ze geen loon- en inkomstenbelasting hebben betaald. Voor de niet-belastingontvangsten hebben ze in totaal van SRD 941 miljoen bijgedragen.
Ramsukul wilde weten wat gebeurt er met deze bedrijven en wat er wordt gedaan aan de ordening van deze sector. Hij wees erop dat voor Ordening Goudsector (OGS) het bedrag van SRD 35 miljoen is teruggebracht naar SRD 29.45 miljoen, maar wil weten wat dit instituut doet.
Ramsukul zegt dat er nauwelijks controle lijkt te zijn op de werking van deze bedrijven. “Ik geloof niet dat ze wel exporteren, maar dat er niemand daar werkt. Waarom komt er geen controle? Ik denk dat er enorme hoeveelheden geld worden misgelopen” zei Ramsukul. Hij benadrukte dat ondanks de opbrengsten uit de mijnbouw, het land niet volledig afhankelijk zou moeten blijven van deze sector.
Ronny Asabina, fractieleider van de BEP, gaf aan dat de cijfers een vertekend beeld geven van de kleinschalige goudsector, vooral gezien het feit dat de bijdrage van de kleinschalige sector op de belastinglijst ‘0’ is.
“We weten hoe het gesteld is met de kwaliteit van bepaalde bestanden. Heel veel is niet up-to-date, want ik kan me niet indenken dat buiten IamGold en Newmont, geen enkel bedrijf actief in de goudsector loonbelasting of inkomstenbelasting heeft betaald,” aldus Asabina.
Ramsukul gaf verder aan dat, van de totale mijnbouwontvangsten van SRD 8,84 miljard, SRD 5,25 miljard afkomstig is uit de olie-industrie en SRD 3,59 miljard uit de mijnbouwsector. “In totaal hebben we SRD 6,77 miljard aan belastingontvangsten behaald, waarvan SRD 4,4 miljard uit de mijnbouwsector en SRD 2,37 miljard uit andere sectoren”, aldus zei Ramsukul, die pleitte voor een grotere ontwikkeling van andere sectoren om de afhankelijkheid van mijnbouw te verminderen.
Daarnaast werd ook de vraag gesteld over de indirecte belastingen, die in totaal SRD 6,45 miljard bedroegen. Tot juni was SRD 2,9 miljard opgebracht uit de btw en SRD 1,96 miljard uit invoerrechten. Ramsukul vroeg zich af waarom bij invoerrechten bepaalde goederen, zoals telefoons, niet voorkwamen op de lijst van ingevoerde goederen.
Hij wilde ook weten of dit een besluit is van de regering. Ramsukul noemde verder de verbruiksbelasting op motorbrandstof, die in het eerste halfjaar SRD 516 miljoen bedroeg. Hij vraagt zich af of deze belasting de werkelijke ‘governmenttake’ weerspiegelt.
- 34 assembleeleden hebben dubbel salaris..
- Mitsubishi L200/Triton King of the Savanne..
- Districtscommissarissen mogen niet actief met partijpolitie…..
- Extreme droogte veroorzaakt ramp in achterland..
- Dia-loog..
- Nigeriaanse investeringsgroep geïnteressseerd in gewassente…..
- Commissie Srefidensi-viering deelt activiteitenprogramma..
- VIDS twijfelt aan eerlijk proces in zaak Pikin Saron..
- Armoedebestrijding..
- IOL heeft torenhoge schuld bij Telesur..
- VIDS zinspeelt op oneerlijke behandeling verdachten strafza…..
- Concert Holland Baroque en School voor Jong Talent Suriname…..
- Winston Wirht overleden..
- Santokhi licht diaspora in over verworvenheden regering..
- Wereldbank en Suriname presenteren vijfjarenplan voor duurz…..
- Sranantongo een weeklang in de schijnwerpers..
- LVV-directeur: ‘Wakaypompen zorgen voor voldoende irrigatie…..
- COP29: Top vervuilende steden onthuld, frustratie activiste…..
- AZP organiseert lezing ter bewustmaking van ‘Diabetes en We…..
- KPS lanceert ‘operatie Kerstbrood’ tijdens feestdagen..
- Kaloti weerspreekt beweringen journaliste Zoë Deceuninck..