Kleine ondernemers verder naar de afgrond met total lockdown

“De total lockdown is voor mij een klap in het gezicht,” zegt Revelino Dongo eigenaar van Revo’s Smulhoekje aan de Lalla Rookhweg. Hij heeft zijn inkomsten de afgelopen tijd met zestig procent zien dalen. De ondernemer vraagt zich af hoe hij de prijs van zijn product moet samenstellen als dit zich blijft voordoen. “Dis’ na dede in’ a film,” beklaagt Dongo zich. De ondernemer opende voor de lockdown zijn deuren om 18.00 uur en sloot die weer om 23.00 uur.
Tijdens de lockdown verkocht hij maar voor twee tot drie uurtjes. Nu vraagt hij zich af hoe hij verder moet. Vóór 15.00 uur is er nog geen aanloop naar zijn onderneming. Door de eerder verscherpte maatregelen kwam hij niet meer uit. “Wat moet ik doen? Het enige dat nog rest is sluiten,” zegt een radeloze Dongo.
Ook eigenaar van ‘De Worst Jongens’, Stefano Doel, noemt de situatie voor kleine ondernemers ernstig. “Als kleine ondernemer van worstwaren is het voor mij een zeer ernstige situatie. Ik zit met de handen in het haar, hoe te overbruggen. Zonder verkoop geen inkomen,” zegt Doel.
Hij denkt nog steeds aan een alternatief hoe dat te doen. In het uiterste geval denkt hij om over te gaan tot sluiting. “Ik wacht af als er vanuit de regering een aanpassing komt van de total lockdown.”
De ondernemer noemt de situatie met de stijgende COVID-gevallen aan de ene kant moeilijk. Hoewel Doel begrip heeft voor de redenen die de president heeft aangedragen voor de lockdown, zegt hij dat hulp aan kleine ondernemers beter zou zijn.
“Ik weet niet hoe ik dit zal kunnen overbruggen. Vanaf de vorige total lockdown, moest ik mijn spaargelden inzetten. Ondanks ik geen inkomsten had moest ik mijn personeel doorbetalen. Ik heb niet meer kunnen sparen. Wat ik verdien wordt weer uitgegeven,” zegt een vrouwelijke onderneemster die een broodjeszaak heeft in Noord.
De onderneemster noemt achttien dagen lockdown voor de kleine ondernemers moordend. “En er is geen tegemoetkoming vanuit de regering naar deze groep toe. Er is een COVID-fonds waar ondernemers in aanmerking voor zouden kunnen komen, maar niets te merken ervan.”
Hoewel de onderneemster begrip heeft voor de redenen aangedragen door de president om de total lockdown in te voeren, vraagt zij aan de regering dat die de kleine ondernemers tegemoetkomt. “Wij willen niet over de kop. Ik begrijp dat de regering het moeilijk heeft hoor, maar ik vraag ze dringend om ook aan de kleine ondernemers te denken.”
Naomi Hoever

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald