PARAMARIBO – Kunstenares Kit-Ling Tjon Pian Gi vervolgt in 2025 haar ‘The Myth of El Dorado’ kunstproject met de lancering van de vierde serie kunstwerken waarin zij een bepaalde diersoort belicht. ‘The Myth of El Dorado’ bestaat uit de productie van vijf series van negen schilderijtjes van 30 x 30 cm en een aantal corresponderende blogposts die Kit-Ling publiceert op haar website https://kitlingtjonpiangi.net/blog/.
In 2024 lanceerde zij de eerste drie series waarin zij respectievelijk de kolibri, jaguar en kaaiman belichtte. Het voelt wel toepasselijk dat zij het nieuwe jaar inluidt met de ‘wijze’ uil. Het project ontstond toen Kit-Ling besloot haar verdieping in de culturele diversiteit, biodiversiteit en kracht van het Alakondre-concept in Suriname verder uit te breiden met onderzoek naar de innerlijke kracht en rijkdom van de regio waar Suriname deel van uitmaakt.
Ze haakt in op het eeuwenoude verhaal van El Dorado en de goudkoorts die hiermee gepaard ging, maar geeft haar eigen wending aan de mythe: “Mijn intuïtie vertelde me dat het goud van El Dorado niet alleen het kostbare edelmetaal is dat men goud noemt. Ik moest me verdiepen in de cultuur van de inheemsen uit Zuid- en Centraal Amerika in een zoektocht naar hun wijsheid betreffende de connectie tussen dier en mens.” Bij het bestuderen van het cultureel erfgoed in vooral de beeldtaal van de inheemsen, identificeerde Kit-Ling vijf opvallende en specifieke diersoorten. Binnen haar onderzoek naar het andere ‘goud’ van El Dorado, richt zij haar focus nu op de uil.
De uil van Athena en Minerva in respectievelijk de Griekse en Romeinse mythologie, was de eerste uil die Kit-Ling op jonge leeftijd leerde kennen. In de klassieke oudheid werd de uil gezien als symbool voor wijsheid, intelligentie en scherpzinnigheid. In haar recente onderzoek naar mythes en legendes uit de Meso-Amerikaanse regio, kwam ze een andere kijk op de uil tegen: Lechuza, een soort van Bubulaas of slechterik in Mexicaanse en Mexicaans-Amerikaanse folklore. Lechuza werd onder andere beschreven als een heks die de vorm van een uil aannam of als een uil die de opdrachten van een heks uitvoerde. In haar blogpost bevraagt Kit-Ling: “Waarom werd de uil een symbool van kwaad geassocieerd met hekserij, een slechte voorbode en symbool van de dood?” Ze vertelt ook wat zij te weten kwam over de uil in haar onderzoek over de Precolumbiaanse Inca regio en tijdens haar recente reis naar Peru.
De prachtige nieuwe uilenserie is van8 februari tot en met 8 maart bij Readytex Art Gallery te zien en/of te koop uiteraard, gedurende de reguliere openingstijden van de galerie van maandag tot en met vrijdag van 8.00 – 16.30 uur en zaterdag van 8.30 – 13.30 uur.
…[+]
- Tandarts in woning overvallen en beroofd..
- Minister Landvreugd op het matje geroepen om verzuim terinz…..
- Overheid steekt geld in markoesateelt..
- Paramaribo-verklaring goedgekeurd..
- Nature Walk voor natuurliefhebbers..
- Informatie sessie in verband met Internationale Epilespie D…..
- Principiële democratie en hygiënisch bestuur..
- I-Care Polikliniek officieel geopend..
- Loonsverhoging van medewerkers AdekUS wordt pas eind februa…..
- Schoon drinkwater voor Gunsi, Akwaukonde en Gran Slee..
- Bedrijfsleven bespreekt kansen voor Surinaamse olie- en gas…..
- Digicel en EBS gaan samenwerking aan..
- Inbraak: Geld, sieraden en andere spullen gestolen..
- Business Summit Diaspora Suriname moet innovatie en investe…..
- Voetbaluitslagen van 4 februari 2025..
- El Salvador biedt aan om “gevaarlijke Amerikaanse criminele…..
- VN-rapporteur waarschuwt voor escalatie op Westelijke Jorda…..
- Ruim 600 bewoners krijgen veilig drinkwater dankzij innovat…..
- Steeds meer gevallen van kanker in Suriname..
- Wat is de bedoeling van Ahilia Welles?..
- Nieuw hoofdkwartier van politie dient als symbool voor hers…..