De rechten van kinderen in Suriname kunnen met de lancering van het Kinderombudsinstituut Suriname (KOS), nu beter behartigd worden. Dit zei president Chandrikapersad Santokhi gisteren bij de officiële lancering van de website van het KOS. Suriname is sinds maart 1993 lid van het VN Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK). Op grond van artikel 4 van dit verdrag, moeten staten die partij zijn, alle passende wettelijke, bestuurlijke en andere maatregelen nemen om de in dit verdrag erkende rechten te verwezenlijken. Landen moeten alles doen wat in hun macht ligt om kinderrechten te verwezenlijken. In het kader van eerbiediging, bescherming, bevordering, en waarborging van de rechten van het kind alsmede behartiging van de belangen van het kind, is de Wet Kinderombudspersoon in november vorig jaar goedgekeurd en in januari 2025 in werking getreden. Ingevolge artikel 9 lid 1 van deze wet, beschikt de kinderombudspersoon ter ondersteuning van diens werkzaamheden, over een Kinderombudsinsituut. Het KOS heeft de taak om er op toe te zien dat de rechten van kinderen daadwerkelijk worden nageleefd. Het staatshoofd zei dat met de lancering van het instituut, een lang gekoesterde wens in vervulling is gegaan. ‘’In 2008, toen ik nog de functie van minister van Justitie en Politie bekleedde, heb ik mij ingezet voor de totstandkoming van dit instituut’’, aldus de president. Echter, gebrek aan continuering van beleid en verschil in prioritietsgebieden van regeringen, hebben er volgens hem voor gezorgd dat het instituut niet eerder van de grond kwam.
Pas in 2022 werd er een presidentiële werkgroep ingesteld om de benodigde wetgeving en documentatie af te ronden. ‘’In 2024 kon eindelijk de Wet Kinderombudspersoon worden aangenomen door het parlement. En nu is het KOS een feit. Het moet een platform zijn dat de stem van kinderen vertegenwoordigt, vertrouwen uitstraalt en de regering adviseert over beleid dat kinderen aangaat. Te vaak ontbreekt het kinderen aan een stem. Dat moet veranderen‘’, benadrukte Santokhi. Hij voegde eraan toe dat ongeacht welke regering aan de macht is, het instituut onafhankelijk moet zijn en een goed georganiseerde werking blijven behouden. Ook moet de communicatie en de betrokkenheid van alle kinderen goed georganiseerd blijven.
Er zullen volgens het staatshoofd digitale platformen moeten worden ontwikkeld, zodat kinderen uit alle districten hun zorgen kunnen uiten en klachten kunnen indienen.
The post Kinderrechten kunnen nu beter behartigd worden met lancering KOS ..
- Justitie aast op ‘grote boys’; 16 verdachten in tweede fase…..
- Column: Alle neuzen dezelfde kant op..
- Regering krijgt week de tijd om parlement te informeren ove…..
- BESCHOUWING — Laveren tussen grootmachten: Suriname in de m…..
- Waarschuwing aan Brokopondo: drink geen water uit het Afoba…..
- ‘Kinderen kunnen nu hun belangen kenbaar te maken’..
- 2e faseonderzoek SPSB-schandaal brengt 16 verdachten in bee…..
- Santokhi roept ondernemers op tot actie tijdens business ev…..
- Ramadhin: “Meer focus nodig op preventie in de gezondheidsz…..
- Onderwijs en bedrijfsleven slaan handen ineen voor betere a…..
- Ori: Beter onderwijsbeleid versterkt aansluiting op arbeids…..
- Hof oordeelt in het belang van voortgang verkiezingen..
- Bewoners Nickeriestraat willen geen callcenter in de buurt..
- Hof vindt belang voortgang verkiezingen belangrijker dan to…..
- Publieksfavoriet ‘Woman’ van Evert Jiaw nu ook online te ho…..
- Gezusters Wong Swie San op lijst van A20 dingen naar plek i…..
- Kinderrechten kunnen nu beter behartigd worden met lancerin…..
- UNESCO-directeur betuigt solidariteit na brand in binnensta…..
- Kinderombudsinstituut: Een stem voor elk kind..
- Hitproducer ‘Timo’ Darius wil opnamestudio in Nederland..
- Edward Belfort postume gehuldigd door JusPol..