Kinderen Mytylschool volgen spoken word en dansworkshops

Tekst en beeld Marinio Balsemhof

PARAMARIBO — Het is een bewolkte dinsdagochtend, maar dat mag de pret niet drukken op de Mytylschool voor kinderen met een beperking. Heel ontspannen en met veel plezier doen de kinderen mee aan de spoken word en dansworkshops die worden verzorgd door bekende Nederlandse en Surinaamse artiesten.

Het project is geïnitieerd door de Ilonka Elmont Foundation in Suriname en het Nederlandse Fonds Kind en Handicap. Zij doen het ook deze keer in samenwerking met het Bureau Speciaal Onderwijs. Donderdag en vrijdag zijn de kinderen van de Jule Fernandesschool aan de beurt.

“Zichzelf uiten, zichzelf leren kennen of kijken waar hun talent zit, is voor deze kinderen met een beperking ook heel belangrijk”Nico Teunissen

Aftasten

Directeur Nico Teunissen van het Fonds Kind en Handicap zegt tegen de Ware Tijd tevreden te zijn met wat tot nu toe is bereikt. De samenwerking tussen de artiesten die de cursussen verzorgen verloopt erg goed en dat heeft ervoor gezorgd dat zij veel met de kinderen hebben kunnen doen. “De groep is in tweeën gedeeld. Bij de ene zijn wij aan het dansen met choreograaf, dansdocent en een Surinaamse partner”, legt Teunissen uit. Bij de andere groep hebben de spoken word-artiesten Georgios Lazakis en Jean-Luc Josafath, meer bekend als Koloku, een rap in elkaar gezet. “Wij zijn eigenlijk dus ook met taal en gevoelens bezig.” Ook de Surinaamse drummer Elijah Cairo en Zabdai Zamuel werken mee aan het project.

Teunissen, die zelf al veertig jaar in het speciaal onderwijs zit, zegt dat het gemakkelijk zou zijn om zich bijvoorbeeld alleen met taal en rekenen bezig te houden. “Maar zichzelf uiten, zichzelf leren kennen of kijken waar hun talent zit, is voor deze kinderen met een beperking ook heel belangrijk.”

Volgens hem wordt de doelgroep met kunst en cultuur en sport en bewegen heel snel aangezet. “En dat heb ik weer gezien. Voor kinderen zonder een beperking gaan dingen meestal vanzelfsprekend in het onderwijs, maar bij kinderen met een beperking moet je gaan zoeken of ontdekken wat ze wel kunnen. En dan zijn kunst en cultuur en sport en bewegen als middel ongelooflijk belangrijk.”

Kennis delen

Teunissen vertelt dat het idee van de Nederlandse artiesten zelf komt. In Nederland werkt hij veel samen met deze groep en hem werd gevraagd of iets in Suriname kon worden gedaan. “En dat paste precies in wat wij nu aan het doen zijn en wat de Ilonka Elmont Foundation heel graag in Suriname wil.”

Het idee werd niet alleen door zijn organisatie goed bevonden, maar ook door de foundation. Zij namen een groot deel van de kosten op zich. Dit project komt niet alleen de kinderen ten goede, maar ook de artiesten die eraan deelnemen. “Er wordt namelijk ook kennis gedeeld”, verduidelijkt Teunissen.

Adriaan Luteijn en Chantal de Vries zijn bekende choreografen en dansers die in verschillende landen hebben gewerkt. Luteijn is enorm ingenomen met Fally van Gennip van de Surinaamse dansgroep The Myztykalz. Zij zijn samen bezig een act in elkaar te zetten met de kinderen. Beide acts worden woensdagochtend als afsluiting van de workshops gepresenteerd. “Eenieder is welkom om dit te komen meemaken. Wat deze kinderen doen en kunnen is geweldig”, klinkt Teunissen zeer tevreden.

Lof

Ook de artiesten zijn vol lof over de inzet van de kinderen. Zij hadden niet verwacht dat het zo vlot zou lopen. “Bij spoken word gingen de kinderen al na drie minuten los. Het ging dus veel sneller dan ik had verwacht”, zegt Luteijn.

Hij geeft aan dat zij dit al jaren doen en door de jaren heen veel ervaring hebben opgedaan. “De Surinaamse kinderen zijn niet zo stijf als de Nederlanders”, merkt hij lachend op. “Bij Surinaamse kinderen kost het minder moeite om hen mee te krijgen.”

Jean-luc ‘Koloku’ Josafath bracht de leerlingen de kneepjes van spoken word bij.