Keuringsinstanties hebben moeite met financiële bijdrage cameraproject

20/12/2020 06:00 – Merredith Bruce

Bij de demonstratie van de Stichting Herkeuringen Motorrij- en voertuigen Suriname donderdag is getoond hoe het camerasysteem werkt. :  
PARAMARIBO – Er is bij sommige keuringsinstanties terughoudendheid over de financiële bijdrage die zij zullen moeten leveren bij het donderdag gelanceerde cameraproject door de Stichting Herkeuringen Motorrij- en voertuigen Suriname (SHMS). De organisatie stelt hiermee niet alleen afhankelijk te zijn van steekproeven op de keuringsstations, maar heeft zo ook beter zicht op de gang van zaken binnen de keuringsinstanties.
Hoewel de instanties met wie de Ware Tijd hierover heeft gesproken controle op zich toejuichen, zijn ze minder enthousiast over de financiële bijdrage die zij hieraan moeten leveren. Juliette Rambharos, directeur van Milasco Muffler Shop, weet dat het om een “heel duur” programma gaat. “En weet u wat ook een probleem is? Het systeem raakt overbelast want het cameraprogramma wordt aangesloten op ons netwerk.”
Rambharos heeft op zich geen moeite met extra controle, maar vindt camera’s een stapje te ver. “Het is een bedrijf waar er ook andere dingen dan alleen maar keuren gebeuren, je hebt dan in feite geen privacy.” De SHMS heeft bij de lancering wel aangegeven dat de camera’s bij de keuringsstraat geplaatst zullen worden. Dit is de machine waarop het voertuig wordt beoordeeld.
Robert Tjoe A Long van autoservicebedrijf J. F. Tjoe A Long juicht het project zelf toe. “Controle is geen daad van vijandschap en het is altijd goed om zoveel mogelijk gebruik te maken van de moderne technologie.” Echter, ook hij heeft moeite met de ‘verplichte’ financiële bijdrage.
Tjoe A Long noemt het een aanfluiting dat de tarieven voor autokeuring vergeleken met Europa waar dezelfde dure apparatuur wordt gebruikt, omgerekend maar vijf US dollar of euro bedragen. “In Europa is dat met dezelfde dure apparatuur gemiddeld dertig euro. Het is een aanfluiting want je waardeert de Surinaamse inzet niet.” Het kan er bij hem niet in dat er zo weinig moet worden neergeteld om een jaar lang veilig over de weg te rijden. “Het is een schande en dat je me nu komt vragen om bij te dragen is een nog grotere schande.”
SHMS-voorzitter Mike Naarden zei bij de lancering dat elk bedrijf dat voertuigen wil inspecteren wettelijk verplicht zal zijn om bij iedere keuringsstraat een camera te installeren. Binnenkort wordt alvast op tien – van de landelijk 58 – proef gedraaid.
  Tweet
 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname