Kerkgangers blijven weg uit vrees voor Covid-19

17/08/2020 23:11 – Amanda Palis
Diverse kerken, waaronder de Sint Alfonsus-parochie, staan vrijwel leeg ondanks dat er maximaal vijftig personen mogen worden toegelaten tot de dienst. De vrees voor Covid-19 zit er goed in, erkennen kerkleiders. : Amanda Palis  
PARAMARIBO – Het is net negen uur geweest als de kerklokken van de Grote Stadskerk van de Evangelische Broedergemeente in Suriname aan de Steenbakkerijstraat klinken. Kerkgangers, veelal gekleed in het wit, lopen binnen. Normaliter is een ‘gewone’ zondagse dienst redelijk goed bezocht, maar nu met de Covid-19-maatregelen is dat anders en is vooraanmelding voor deelname aan de viering verplicht. “We registreren nu vooraf als men naar de dienst wil komen en houden ons strikt aan de regels”, zegt Eugène Lamsberg, voorzitter van het kerkbestuur, tegen de Ware Tijd. De kerken mogen maximnaal vijftig mensen per keer toelaten.
Bij de poort staat er een wasbak met zeep en van iedere kerkganger wordt de temperatuur gemeten. “Heeft u zich geregistreerd mevrouw, wat is uw naam?”, vraagt de medewerker die zijn lijst naloopt om te zien of betrokkene er inderdaad op staat. “We willen ons zo strict mogelijk houden aan de maatregelen. De mensen zitten op twee meter afstand van elkaar”, vertelt Lamsberg.
Ook bij de Sint Alfonsus-parochie (RK) en Nieuwe Generatie Gemeente Gods Bazuin (Volle Evangelie) is het niet anders. Kerkgangers zitten op gepaste afstand van elkaar en er wordt gezongen met mondkapjes op. “De uitdaging is dat wij geloven in de kracht van God en wanneer wij zo samenkomen zegt de Bijbel ‘Waar er twee of drie vergaderd zijn in Zijn naam daar is Hij in hun midden’ en hoe meer bijeen zijn hoe groter de kracht. Vooral in deze tijd is het van belang om God op te zoeken, want waar Hij is en waar Hij vertegenwoordigd wordt kan er geen ziekte komen. We geloven dat er iets gebeurt op dat moment”, zegt Michael Blokland, pastor van de Nieuwe Generatie Gemeente Gods Bazuin. “Ondanks de overtuiging dat God kan beschermen, ook tegen Covid-19, zijn er niet veel kerkgangers. De angst zit er duidelijk in geloof ik. En misschien hebben ze niet genoeg geloof dat God ze kan beschermen tegen deze ziekte.”
In de Sint Alfonsus-parochie zijn de kerkbanken zo wat leeg. “We hebben de mensen gebeld en aangegeven dat de diensten weer zullen aanvangen, maar tot nu toe komt er een handjevol. De mensen zijn echt bang en dat kunnen we ze niet kwalijk nemen”, zegt Helen Meynaar, vertegenwoordiger van de kerk. Voor Helen Tjong A Jong is het anders; voor haaris de zondag de dag van de Heer. “Als we ons blijven blindstaren op het feit dat er Covid-19 is en we komen niet in gebed en vragen niet aan God om ons bij te staan, hoe moeten we dan verder?” Ondanks het toenemende aantal bersmettingen heeft zij toch besloten naar de kerk te gaan. “Ik ben van mening dat als de overheid zegt dat we met weinig mensen bij elkaar moeten dan moet er daar gehoor aan worden geven. Ik stel het op prijs dat we toch in de gelegenheid worden gesteld om Zijn naam aan te roepen om ons te beschermen in deze moeilijke tijd”, zegt ze.
Voor zij die het gevaar niet willen trotseren zijn er alternatieve manieren bedacht om toch nog het woord van God tot zich te krijgen. Met inzet van sociale media en andere technologie kunnen veel mensen thuis meedoen. Zo staan in het gebouw van Gods Bazuin twee cameramannen die de live uitzending verzorgen. “Op deze wijze komen we een groot aantal mensen die internet hebben ook tegemoet”, legt Blokland uit. Ook de Grote Stadskerk maakt gebruik van de verschillende mediakanalen. “De voorganger neemt elke zaterdag of zondag de dienst op voor uitzending. Als je de mensen wil behouden en God’s Woord blijven verkondigen zul je moeten aanpassen”, aldus Lamsberg.
  Tweet 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname