PARAMARIBO – Het grondbeleid in Suriname blijkt ernstig verziekt te zijn, met diepgewortelde corruptie die zowel de staat als de samenleving grote schade berokkent. Het probleem is zo omvangrijk dat de procureur-generaal meerdere keren contact heeft gezocht met de onderminister van Grondzaken om de situatie te bespreken. Interne obstakels binnen het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) belemmeren structurele verbeteringen, zo blijkt uit interne bronnen. Het ministerie kampt met een stortvloed aan rechtszaken, waarbij de dwangsommen tegen de staat inmiddels in de miljoenen lopen. In sommige gevallen verschijnen regeringsadvocaten niet eens in de rechtszaal om de belangen van de staat te verdedigen. Daarnaast blijven vonnissen vaak onuitgevoerd, deels door nalatigheid van ambtenaren, wat leidt tot verdere financiële verliezen. Er zijn zelfs sterke aanwijzingen dat ambtenaren bewust samenwerken met benadeelden om financieel te profiteren van oplopende dwangsommen.
Onderminister Sieuwkoemar Ramsukul van Grondzaken stelt dat er de afgelopen jaren talloze onrechtmatige gronduitgiftes hebben plaatsgevonden, waaronder ook onder het huidige kabinet. “We werken hard om dat recht te trekken”, aldus Ramsukul. Diverse bereidverklaringen zijn inmiddels vervallen verklaard, maar er zijn nog veel zaken die moeten worden afgehandeld. Volgens Ramsukul worden veel misstappen veroorzaakt door grondinspecteurs die bewust onjuiste rapporten opstellen. Deze rapporten benadelen sommige grondaanvragers en bevoordelen anderen, vaak tegen betaling of uit vriendjespolitiek.Het ministerie is bezig met een intensieve herziening van het beleid, maar Ramsukul erkent dat de weg naar herstel lang en moeilijk zal zijn. “Er zal ook worden opgetreden tegen ambtenaren die hun verantwoordelijkheid niet nemen”, stelt hij. Het is volgens de onderminister essentieel dat het vertrouwen in het gronduitgiftebeleid wordt hersteld en dat corruptie binnen het systeem stevig wordt aangepakt.
De situatie benadrukt de dringende noodzaak voor transparantie en controle binnen het grondbeleid, zodat de staat en haar burgers niet langer de dupe zijn van een systeem waarin ‘de kat op de melk let’.
…[+]
- NOG VIJF JAAR SANTOKHI..
- Commissie Veiligheid Verkiezingen op oriëntatie in district…..
- Surge maakt investering mogelijk..
- Bevoegdheid OKB blijft onduidelijk na ‘premature’ stap …..
- Ethiek in de politiek..
- Volleybalsters Lyzecks goed op dreef in eerste klassecompet…..
- Verhalende videoserie over het leven van Srila Prabhupada t…..
- JUSTITIE WIST NIET WAAR BOUTERSE WAS…..
- CHINALCO-HERRIE IN SURINAME LAAT GEBREK AAN DENKKRACHT ZIEN..
- Landbouwers blij met regen..
- Jaarlijks meer dan 20 lepra-gevallen in Suriname..
- Jaarinflatie naar 10.1% in december..
- BESCHOUWING — Investeringskosten Blok 58 stijgen met 47 pro…..
- Surinaamse crisis wordt groter na verkiezing van mei 2025 d…..
- Rozenhout ziet geen reden tot privatisering Grassalco..
- STAAT BRUNSWIJK BOVEN DE WET?..
- Hamas laat vier Israëlische soldaten vrij..
- 100 militairen krijgen decoratie..
- BESCHOUWING — De molenstenen om Santokhi’s nek (2): De chan…..
- Dc Lewis niet verantwoordelijk voor grondaanvragen..
- ‘Bigi Basi’ (35) opgepakt voor bedreiging ex-vriendin en ba…..