Wat begon met een ogenschijnlijk onschuldige ziekmelding, eindigde in de ontmaskering van een kassier die op geraffineerde wijze ruim SRD 673.000 verduisterde bij zijn werkgever, Jettza International N.V. De 33-jarige Patrick J., jarenlang werkzaam als kassier, werd in maart aangehouden en is inmiddels veroordeeld tot een celstraf van twaalf maanden, waarvan acht voorwaardelijk.
De verdenking ontstond nadat Patrick zich plots ziek meldde – iets wat volgens collega’s nooit eerder was voorgevallen. Diezelfde dag bleek de bedrijfs¬kluis, waarin de dagelijkse kasopbrengsten werden opgeborgen, niet meer open te krijgen. Een opgetrommelde kluisspecialist ontdekte drie metalen paperclips in het slot, vermoedelijk geplaatst om sabotage te plegen.
Na opening van de kluis bleek SRD 485.000 te ontbreken. Op het eerste oog leek de kluis nog grotendeels gevuld met geldbundels van SRD 10.000, maar bij nader onderzoek bleken twintig van deze bundels te zijn gemanipuleerd. Boven- en onderaan zaten biljetten van SRD 100, terwijl daartussen minderwaardige coupures waren verstopt, soms slechts biljetten van SRD 10 of lager. Pas na volledige hertelling werd het werkelijke tekort vastgesteld op SRD 673.229.
Het bedrijf stelde bewakingsbeelden, dagstaten en kluisoverzichten beschikbaar aan de politie. Op de beelden was te zien hoe de vervalste bundels werden opengemaakt. Ondanks de belastende informatie ontkende Patrick aanvankelijk alle betrokkenheid. In zijn verklaring stelde hij slachtoffer te zijn van een intern complot: “Ik denk dat dit een opgezette zaak is om mij weg te werken.”
Een maand na zijn arrestatie bekende Patrick alsnog schuld. Hij gaf toe maandenlang gemiddeld SRD 10.000 per week uit de kluis te hebben gehaald. Met gemanipuleerde boekhoudingen wist hij de tekorten tijdelijk te maskeren. “Ik heb het geld gebruikt om te chillen. Er is niets van over,” verklaarde hij later bij de politie. De kluissleutel liet hij via derden anoniem retourneren.
De rechter achtte verduistering in dienstbetrekking bewezen en legde Patrick een gevangenisstraf van twaalf maanden op, waarvan acht voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Hij moet het volledige bedrag binnen zes maanden na zijn invrijheidstelling terugbetalen aan de staat, ten gunste van Jettza N.V. Indien hij hier niet aan voldoet, volgt een vervangende hechtenis van drie maanden. Het bedrag van SRD 6674 dat in beslag werd genomen, wordt aan het bedrijf teruggegeven.
- Monumentenzorg: ‘Wat gisteren nog stond als symbool van her…..
- Politie waarschuwt voor illegale micaplaten..
- Irshaad Fatemahomed #5 NPS kandidatenlijst staat voor trans…..
- Digitale sensoren transformeren kassenteelt Suriname..
- ABOP: Betekenis van opoffering, hoop en wederopstanding..
- De Goede Week..
- Mathoera houdt vast aan standpunt over omstreden projecten..
- Glynis Terborg had niet verwacht dat lied zou winnen..
- Brand verwoest drie monumentale panden in Paramaribo..
- Meer dan mooie woorden is nodig..
- ‘Yogh Fontein’ slechts troetelnaam voor Vaillantsplein..
- Pompgemaal Morgenstond volledig gerehabiliteerd..
- Ori: “Geen betaling Cubaanse leerkrachten zonder geldige do…..
- Surinaamse onderscheiding voor Cees Verschoor..
- Vier panden in de binnenstad door brand verwoest; belendend…..
- Eigenaar Chyco Supermarkt: ‘Brandweer eerder deze week bij …..
- Modern pompgemaal moet wateroverlast Morgenstond verhelpen..
- Felle brand legt panden Henck Arronstraat in de as..
- OW-minister Nurmohamed: ‘Reactie Onderwijs op Yogh Fontein…..
- Nurmohamed wederom gebelgd..
- Cubaanse leerkrachten ontvangen al maanden geen loon..