Kaseko slaggitaarlegende Denti gehuldigd

door Steven Seedo
PARAMARIBO — “Ik voel me vereerd. Dit heb ik aan God te danken, want ik doe het niet voor de eer, maar meer voor de muziek. Ik heb daarom altijd mijn best gedaan.” Zo reageert Denti, artiestennaam voor Dennis Jozefzoon, op zijn huldiging eerder deze maand tijdens het Marron Muziek Legend Project in Utrecht. Dit jaarlijkse evenement is door het Marron Platform, in samenwerking met Radio Mart Pokuman Yuru, georganiseerd.

Jozefzoon zegt tegen de Ware Tijd dat hij nauwelijks kan bevatten dat hij zoveel indruk heeft gemaakt met zijn gitaarspel. Hij wordt beschouwd als de onbetwiste meester van de kaseko-slaggitaar. Denti heeft met zijn muziek en ritmische precisie de harten van duizenden mensen veroverd, zowel in Suriname als Nederland.

“Dit heb ik aan God te danken, want ik doe het niet voor de eer, maar meer voor de muziek”

Met de paplepel ingegoten
Denti is geboren en opgegroeid in het binnenland van Suriname, waar muziek een integraal onderdeel is van de cultuur. Van jongs af aan werd hij omgeven door de traditionele klanken van kaseko en leerde hij de swingende, syncopische (een ritme waarbij één of meer tonen niet op de tel of puls vallen, waardoor één of meer normale accenten worden verlegd) ritmes die de basis vormen van dit genre.
Het was dan ook geen verrassing dat de gitaar zijn favoriete instrument werd. Zijn diepe band met muziek en ritme zou zijn leven bepalen en al snel was duidelijk dat hij zich zou toewijden aan kasekomuziek.
Nalatenschap leeft voort
Waarmee Jozefzoon zich echt onderscheidde, was zijn vermogen om de traditionele kaseko klanken te combineren met invloeden van andere muziekgenres, zoals reggae en funk. Hij verrijkte de kaseko met ritmische precisie en creatieve akkoorden, wat hem geliefd maakte bij zowel collega-muzikanten als het publiek.
Zijn gitaarspel was een subtiele mix van percussie aanslagen en melodische vullingen, waardoor hij de complexe ritmes van de kaseko en de karakteristieke skraki-drum feilloos vertaalde naar de gitaar. Dit maakte hem een inspiratie voor talloze jonge muzikanten die zijn technieken wilden nabootsen.
Gedurende zijn rijke en gevarieerde muziekcarrière trad Denti veel op in diverse Nederlandse steden. Zijn invloed is tot de dag van vandaag duidelijk te horen in vrijwel elke kasekoband. Hij wordt nog steeds beschouwd als de meester van de kaseko-slaggitaar en zijn nalatenschap leeft voort in de muziek die hij heeft gecreëerd.
Zijn passie, toewijding en innovatieve benadering van het slaggitaarspel blijven een inspiratie voor zowel muzikanten als muziekliefhebbers over de hele wereld. Denti’s muziek is niet alleen een kunstvorm, maar een testament van de kracht van kaseko in het moderne muzikale landschap.

Carrière
Zijn carrière begon bij de Surinaamse band Troeba Combo, maar het was zijn overstap naar de legendarische formative Cosmo Stars in 1982 die zijn talent echt liet bloeien. Hij kreeg bekendheid met nummers als ‘Paka Pe’ en ‘Wai Anjisa’, die uitgroeide tot een onmiskenbare afsluiter op bijna elk Surinaams feest.
Denti verhuisde in 1987 naar Nederland, waar kasekomuziek intussen won aan populariteit binnen de plaatselijke Surinaamse gemeenschap. Het duurde niet lang voordat zijn ritmische slaggitaarspel het herkenbare geluid werd in diverse bands.
In hetzelfde jaar richtte hij samen met onder anderen muzikanten Dennis ‘Dagga’ Tiendari, Errol Burger en Henry Simson Yakki Famiri op. Met nummers als ‘Oen’ N’e Wandel Moro’ en ‘Deli Deli (Koni Fa Liba)’ zette de band de toon voor een nieuwe fase in de kasekomuziek. Denti’s gitaarspel, dat perfect samenkwam met de muziek van de andere bandleden, maakte Yakki Famirie tot een ritmische krachtpatser die de kaseko naar nieuwe hoogten stuwde.
Na een jaar sloot de gitarist zich aan bij Sabakoe. Deze band, met onder anderen Alfons Heije en Guno Adrianus, had veel succes in zowel Suriname als Nederland. Na deze periode stapte Denti over naar de Ghabiang Crew, die werd versterkt door oud-leden van Yakki Famirie en bekende vocalisten, onder wie Iwan Esseboom en Boogie.
Uiteindelijk keerde de gitarist terug naar Sabakoe, waar hij zijn meeste hits opnam. “Ik ben nu niet verbonden een muziekgroep, maar ben freelancer. Af en toe treed ik op met Black Harmony.”