Kaseko, de hartslag van Suriname, ook te horen in Nederland

“Hiepiepieppppp… hoereeeeee!” Je hoeft je ogen niet eens open te doen om te weten dat je op een Surinaams feestje bent. De energie, de ritmes, de luidkeelse hiep-hiep-hoera’s: het zit in het Surinaamse DNA. En zo ook zaterdagavond toen theater Castellum in het rustige Alphen aan den Rijn het toneel vormde voor de zinderende afsluiting van de zesde editie van ‘Kaseko in concert’.

Tekst en beeld Shanavon Arsomedjo

De zaal is maar half gevuld, dat betekent tussen 140 tot 370 bezoekers afhankelijk van voor welke van de twee zalen is gekozen. Maar dat mag de pret niet drukken. Het publiek van alle leeftijden en etniciteiten is gekomen om te dansen, te zingen en vooral te genieten. De kaseko-beat slaat in als de bliksem en mensen ‘wassen’ het vanuit hun zitplaats. Het niveau is van een concert, maar brengt het warme gevoel als van een huisfeest waar iedereen welkom is.

“Kaseko gaat van wieg tot graf. Het is bij elke gelegenheid inzetbaar”Mc Clifton Braam

Variëteit aan entertainment

Het repertoire liegt er niet om: klassiekers als ‘Basi Tongo’, ‘Dyugu Dyugu’, ‘Taki man a no du man’ en het hilarische, herkenbare ‘Okrosoepoe’, maar ook nummers als ‘Koni f’a liba’, ‘Boto no abi kapten’ en ‘Froedoe watra’ passeren de revue. De muzikanten op het podium, onder leiding van een altijd-glimlachende musical director Louis Bean, laten zien wat het betekent om met plezier muziek te maken. Bean leidt het ensemble met een soepele mix van professionaliteit en swingende flair. Alles loopt gesmeerd.

Het Hindostaanse publiek is jaren goed vertegenwoordigd. Dus deze keer heeft de organisatie ook daarop ingespeeld. Wanneer plots een bekend Hindostaans nummer wordt ingezet, lijkt het alsof iemand op een knop heeft gedrukt. Iedereen veert op en beweegt ritmisch mee en ineens voel je het: dit is de Surinaamse eenheid. De muziek verbindt.

Op het podium wordt niet alleen muziek gemaakt, maar er worden ook verhalen verteld, grappen gemaakt en ook sketches ontbreken niet. Een friyari oso wordt nagespeeld met jarigen uit het publiek die naar voren zijn geroepen.

Iedereen lacht, danst, klapt en zingt mee: “In Jezus’ name… amen!”, klinkt het met z’n allen, als een koor van gezelligheid. Zelfs een begrafenis krijgt een plekje in de voorstelling; kort, krachtig, maar vol betekenis. Want zoals mc Clifton Braam zegt: “Kaseko gaat van wieg tot graf. Het is bij elke gelegenheid inzetbaar.”

(lees verder onder de )

Mc Clifton Braam wist het publiek te laten schaterlachen met zijn herkenbare verhalen.

Lachen, vieren en bezinnen

Braam is zoals altijd de lijm die de show bijeenhoudt. Tien jaar doet hij dit al in deze context en nog steeds weet hij het publiek te laten schaterlachen met zijn herkenbare verhalen. Over tantes op feestjes met klapstoelen, een vrouw versieren, yongu boi dansi moves. Zijn timing is messcherp, zijn charme onmiskenbaar. Het publiek hangt aan zijn lippen en wanneer hij vraagt of iedereen zich goed voelt, volgt een oorverdovend “Ja!”.

Maar ‘Kaseko in Concert’ is meer dan alleen feest. Tussen de grappen door is er ruimte voor bezinning. De verborgen lagen van kasekomuziek worden subtiel aangestipt. Odo, dubbele bodems, historische context. Muziek als code, als verhaal, als archief van een cultuur. Denk aan de Suripop-klassieker ‘Fa Koto nanga Yaki du kon’.

En misschien is dat wel het mooiste van deze avond. Dat er wordt gelachen én gevierd. Gedanst én geluisterd. Dat het feest niet alleen in de benen zit, maar ook in het hart. Het ensemble geeft alles, alsof het de eerste keer is. Of misschien juist omdat het de laatste show is van deze tour. Zeven shows zijn er geweest, in diverse steden in Nederland. Op de vraag of dit concept weer eens naar Suriname komt, kan helaas geen antwoord gegeven worden.

Afsluiting in stijl

Haast elke show was goed en de vibe is overal even sterk geweest, vertellen de muzikanten na afloop. “Elke plek heeft z’n eigen karakter”, zegt één van hen. Maar de liefde voor kaseko, die voel je overal, tot in de kleinste details: de danspasjes van het publiek, het tikken op de armleuningen, het swingen op de stoelen. Het is niet zomaar een concert. Het is een viering van muziek, van afkomst, van eenheid.

Als het slotakkoord klinkt, wil niemand naar huis. Dus krijgt men een ‘baksis’. Iedereen die daar zin in heeft, mag het podium op om samen met de muzikanten en de artiesten Nando Grootfaam, Stephanie Nunes, Romario Panka en Orlando Ceder het geheel al dansend en zingend af te sluiten. En binnen een mum van tijd is het podium veranderd in een dansvloer, waar mensen zich uitleven en hun danstalent laten zien.

‘Kaseko In Concert’ is geen gewone show. Het is een …