Karta-Bink: ‘De vrouw is haar grootste concurrent’

18/10/2020 18:00 – Euritha Tjan A Way

Ingrid Karta-Bink, ex-DNA-lid en districtscommissaris, is in de Surinaamse politiek een zeldzaamheid: een vrouw met duidelijke Javaanse roots die op de voorgrond treedt en haar stem laat horen. : dWT Archief  
NIEUW-AMSTERDAM – Het zijn vaak politieke leiders die het lot van een land bepalen. Dat was voor Ingrid Karta-Bink als jong meisje al zonneklaar. In de politieke arena moest ze zijn om de ontwikkeling van het land te beïnvloeden. Ze is als Javaanse vrouw die haar stem laat horen een zeldzaamheid in de politiek. “De vrouw is haar grootste concurrent”, vindt de politica die na haar vertrek bij de Pertjajah Luhur (PL) nog geen politiek huis heeft.
Letterlijk tussen de bloemen die behoren bij de onderneming van haar broer, vertelt Ingrid Karta-Bink (49) in ‘haar’ district Commewijne over haar aspiraties en dromen als vrouw in de politiek. Heel gemoedelijk komt haar moeder aanlopen, terwijl ze haar verhaal doet. De oudere mevrouw kijkt trots uit haar ogen als Karta-Bink haar voorstelt als haar moeder. “Ze is een sterke vrouw, strijdvaardig”, zegt het voormalig lid van de politieke partij Pertjajah Luhur (PL) tijdens het interview.
De politica is deel van een gezin van vijf kinderen van wie ze het vierde kind is. Haar moeder is Javaanse en vader is een witte man geweest. “Ik heb de strijdvaardigheid en doorzetting van mijn moeders kant geleerd. Van mijn vader ook, maar dan op een westers niveau. Hij leerde me vooral dat zakelijke en dat rechtvaardigheid belangrijk is. Daardoor ben ik opgevoed als assertief meisje.” Het vierde kind van het gezin is geboren in Paramaribo, maar opgegroeid in Commewijne. “Hiernaast had mijn vader een benzinestation”, wijst zij naar de SOL servicestation die er nu nog staat. Ze verloor haar vader op haar zeventiende jaar, waarna haar moeder het gezin in haar eentje verzorgde.

Tamsiran
Karta-Bink is nog niet helemaal bekomen van het verlies van haar voormalige partijgenoot Ronny Tamsiran, die zij donderdag heeft begeleid naar zijn laatste rustplaats. “Het heeft me echt wat gedaan, maar ik heb nog niet gehuild, ik kan niet huilen”, klinkt het emotioneel vrijdag tijdens het interview. De politica met Javaanse roots beschrijft Tamsiran als: “de tijger naast mij”.
Er volgt een anekdote over toen Karta-Bink als burgermoeder van het district Commewijne in de periode 2011-2014 te maken kreeg met dambreuken en overstromingen in het district en Tamsiran haar ondersteunde. “Ik kreeg op een avond vijf dambreuken. Zelfs varkens zwommen in het water en burgers zaten er tot hun heupen in. De volgende dag heb ik met ondernemers alle puin verzameld dat er lag vanwege de asfaltering van de Oost-Westverbinding in het district en een hulpdam laten bouwen. Ik weet nog dat toen minister Ramon Abrahams van Openbare Werken kwam ‘controleren’ hij de dam maar niets vond, terwijl hij juist geld had gebruikt bestemd voor de dammen in Commewijne om de dam bij de Waterkant te bouwen. Ik was gevraagd me rustig te houden, want mensen weten dat ik altijd zeg wat ik vind. Ik heb echt drie keer tot tien geteld, maar toen kon ik niet meer”, zegt Karta-Bink terwijl ze beschrijft hoe ze dringend doch beleefd de minister duidelijk maakte dat de dammen van Commewijne er moesten en zouden komen. “Ik zei hem: ‘ik heb gedaan wat ik kon, nu moet u als minister ervoor zorgen dat de dammen komen hier!’ En de dammen zijn gekomen. Tamsiran stond echt achter mij, hij powerde mij, samen hebben we veel gedaan.”

Politiek bepaalt
Tamsiran is ook een van de politici die de potentie voor een succesvolle politieke carrière herkenden bij de voormalig PL-topper. “Ik ben opgegroeid in de periode van lange rijen en schaarste. De tijd van de drie nullen. Er was gebrek aan alles en het leven was hard. Ik moest zelf ook helpen in de zaak van mijn ouders om benzine te verkopen. We moesten alles registreren. Het was in die periode dat ik me realiseerde dat het de politiek is die je leven bepaalt. De politiek bepaalt wat je eet, wat je levensstandaard is en hoe je leeft. Of je naar school gaat en of je je verder kan ontwikkelen of niet. Het was door politiek mismanagement dat het land er toen zo voor stond. Ik nam me toen al voor dat ik in de politiek zou gaan om de situatie in het land te kunnen verbeteren.” Het waren de politici Sheilendra Girjasing en Tamsiran – beiden wijlen – die haar assertiviteit opmerkten en haar meenamen in hun politieke groep. Zo bloeide ze op in de politieke arena.

Javaanse vrouw
Karta-Bink is in de Surinaamse politiek een zeldzaamheid; een vrouw met duidelijke Javaanse roots die op de … ………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname