Communicatieadviseur en vrouwenrechtenactivist Karin Refos noemt de verkiezing van Jennifer Geerlings-Simons tot de eerste vrouwelijke president van Suriname een historisch moment. In gesprek met Suriname suriname stelt Refos dat hiermee een nieuwe standaard is gezet voor vrouwen in de politiek. “Jongens én meisjes mogen nu zien dat het hoogste ambt in het land voor iedereen bereikbaar is. Het is geen mannen- of vrouwenkwestie meer – de norm is nu veiliggesteld.”
Volgens Refos betekent de komst van een vrouwelijke president dat programma’s zoals Ook Zij, bedoeld om meer vrouwen in de politiek te krijgen, in principe overbodig zouden moeten worden. “Het zal nu de norm worden. We gaan vijf toffe jaren tegemoet.”
Refos erkent dat de verwachtingen hooggespannen zijn, maar heeft er alle vertrouwen in dat president-elect Geerlings-Simons over de juiste kwaliteiten beschikt. “Ze heeft veel ervaring opgedaan. Ze zegt: ‘Alle kinderen moeten te eten hebben,’ en dat zegt alles over het soort leiderschap dat eraan komt. De focus ligt op sociale noden, niet op megaprojecten die eindigen voor de rechter,” aldus Refos.
Ze onderstreept het belang van heldere communicatie vanuit de regering. “De president moet vaker uitleggen waarom bepaalde besluiten worden genomen. Communicatie is de sleutel tot succes.”
Refos noemt daarnaast enkele concrete maatregelen die volgens haar doorgevoerd zouden moeten worden, zoals het opheffen van Suribet-kantoren in woonwijken, het afschaffen van de btw op basisgoederen, en het verlagen van de grens voor loonbelasting.
Ze blikt terug op de Ook Zij-campagne, waarmee ze tien jaar geleden begon om meer vrouwen in leiderschapsposities te krijgen. “Het laatste deel van die campagne hebben we samen gedaan met president-elect Geerlings-Simons,” vertelt ze.
“Zondag 6 juli was een mijlpaal voor vrouwen in de politiek, en voor elke organisatie die zich heeft ingezet voor gendergelijkheid, zoals Stichting Projekta en het Women’s Rights Centre.”
Refos benadrukt dat de strijd niet alleen draaide om vertegenwoordiging, maar ook om het doorbreken van het stigma van onbekwaamheid dat vrouwen in diverse sectoren nog altijd treft. “Heel veel vrouwen hebben gevochten voor dit moment,” zegt ze. “En nu is het werkelijkheid geworden.”
- ‘Duncan Zwakke eindigde in een gehaktmolen’..
- Bondscoach Nahar: ‘Hoge verwachtingen, maar geen druk op 3×…..
- “Ik kan niet weg”: angst en onzekerheid in Teheran..
- Henry Ferdiand (Fred) Wielingen (70) Amsterdam 11-6-2025..
- Clyde Eyck (56) Roozendaal 18-5-2025..
- Goerdat (ABOP) niet naar DNA; Santokhi heeft verkiezing nog…..
- Bilateraal gesprek tussen minster Ramadhin en PAHO-vertegen…..
- ECD laat vervallen producten vernietigen..
- Voormalig president Venetiaan viert 89ste verjaardag..
- Crypto kan zich verspreiden in pensioenfondsen..
- Column: Now, di w’woyo yagi..
- Bewustwording noodzakelijk om kinderarbeid uit te bannen..
- Energietop begonnen: Beleid lokale inhoud cruciaal voor eco…..
- Luchthavendirecteur Chotkan: “SLM sinds 2019 zware wanbetal…..
- Pensioenstelsel is toe aan hervorming..
- Santokhi: We hebben basis gelegd voor duurzame energie-econ…..
- Ramadhin en PAHO-vertegenwoordiger bespreken voortgang gezo…..
- Malaria-accreditatie Suriname in afrondende fase..
- NPS-congres geeft volgende week goedkeuring aan kandidaat v…..
- Olieprijzen: Iran-Israël crisis nog niet vergelijkbaar met …..
- Wi Tru Sranan en korpsen werken aan ‘Code of Conduct’..