Communicatieadviseur en vrouwenrechtenactivist Karin Refos noemt de verkiezing van Jennifer Geerlings-Simons tot de eerste vrouwelijke president van Suriname een historisch moment. In gesprek met Suriname suriname stelt Refos dat hiermee een nieuwe standaard is gezet voor vrouwen in de politiek. “Jongens én meisjes mogen nu zien dat het hoogste ambt in het land voor iedereen bereikbaar is. Het is geen mannen- of vrouwenkwestie meer – de norm is nu veiliggesteld.”
Volgens Refos betekent de komst van een vrouwelijke president dat programma’s zoals Ook Zij, bedoeld om meer vrouwen in de politiek te krijgen, in principe overbodig zouden moeten worden. “Het zal nu de norm worden. We gaan vijf toffe jaren tegemoet.”
Refos erkent dat de verwachtingen hooggespannen zijn, maar heeft er alle vertrouwen in dat president-elect Geerlings-Simons over de juiste kwaliteiten beschikt. “Ze heeft veel ervaring opgedaan. Ze zegt: ‘Alle kinderen moeten te eten hebben,’ en dat zegt alles over het soort leiderschap dat eraan komt. De focus ligt op sociale noden, niet op megaprojecten die eindigen voor de rechter,” aldus Refos.
Ze onderstreept het belang van heldere communicatie vanuit de regering. “De president moet vaker uitleggen waarom bepaalde besluiten worden genomen. Communicatie is de sleutel tot succes.”
Refos noemt daarnaast enkele concrete maatregelen die volgens haar doorgevoerd zouden moeten worden, zoals het opheffen van Suribet-kantoren in woonwijken, het afschaffen van de btw op basisgoederen, en het verlagen van de grens voor loonbelasting.
Ze blikt terug op de Ook Zij-campagne, waarmee ze tien jaar geleden begon om meer vrouwen in leiderschapsposities te krijgen. “Het laatste deel van die campagne hebben we samen gedaan met president-elect Geerlings-Simons,” vertelt ze.
“Zondag 6 juli was een mijlpaal voor vrouwen in de politiek, en voor elke organisatie die zich heeft ingezet voor gendergelijkheid, zoals Stichting Projekta en het Women’s Rights Centre.”
Refos benadrukt dat de strijd niet alleen draaide om vertegenwoordiging, maar ook om het doorbreken van het stigma van onbekwaamheid dat vrouwen in diverse sectoren nog altijd treft. “Heel veel vrouwen hebben gevochten voor dit moment,” zegt ze. “En nu is het werkelijkheid geworden.”
- Grondwetsartikelen bijten elkaar over huidge positie van vi…..
- Rechtbank Den Haag: 15 jaar cel voor doden van Rishi Parmes…..
- Politie lanceert online portaal voor verlenging en duplicaa…..
- KPS zet grote stap naar verder digitalisering met nieuwe po…..
- Ebu Jones zal kritisch blijven binnen eigen coalitie..
- Beide verdachten in zaak rond omstreden Kippie-project vrij…..
- Vrouwelijke ondernemers boeken snelle groei in Suriname ond…..
- Koorndijk: ‘Twee mogelijke locaties voor brugverbindingen o…..
- Lim A Po: ‘Ik ben niet bang voor veel, maar wel voor bran…..
- Koolstofkredieten: Suriname wacht, Guyana incasseert..
- Somohardjo wil namen nieuwe PL ministers nog niet prijsgeve…..
- President Santokhi: “Suriname zit sinds gisteren zonder vic…..
- Suriname eerste Amazoneland dat door WHO als malariavrij is…..
- Verkiezing president en vicepresident op zondag 6 juli om 1…..
- Zunder: Reparatieproces in Engeland bereikt historisch hoog…..
- Santokhi: ‘op dit moment hebben wij geen vicepresident’..
- Brunswijk: ‘Ik blijf vicepresident totdat er een andere is …..
- Protestbrief VHP-fractie aan voorzitter Nationale Assemblee..
- Ketikoti-viering in Amsterdam..
- BEKENDMAKING..
- Kandidaatstelling voor verkiezing president en vicepresiden…..