De oproep van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) om het in werking treden van het nieuw Burgerlijk Wetboek uit te stellen, is volgens jurist Antoon Karg “een absoluut juist signaal”. Hij stelt dat de rechtspraak en rechtspleging ernstig zullen worden ontwricht door een overhaast en onvolledig invoeringstraject, waarvan de kosten grotendeels door de betrokken partijen zelf, zoals de advocatuur, zullen moeten worden gedragen.
Volgens Karg is zelfs de voorhoede van de juridische beroepsgroep nog niet klaar om de nieuwe wetgeving toe te passen. “Laat staan dat gewone burgers de maatschappelijke en economische gevolgen kunnen overzien.” Karg wijst erop dat in Nederland de herziening van het Burgerlijk Wetboek decennialang heeft geduurd, met een start in 1948 en een gedeeltelijke implementatie vanaf de jaren negentig. “Te denken dat Suriname in enkele maanden hetzelfde kan doen, is niet realistisch”, aldus Karg.
‘’Politici jagen in ijdelheid wetgevingsverworvenheden na, terwijl ze nauwelijks in staat zijn om eenvoudige vragen over de circa zesduizend nieuwe of gewijzigde bepalingen te beantwoorden. Bovendien zijn diverse juridische instituties onvoldoende voorbereid op de veranderingen, waardoor rechten en procesmogelijkheden voor burgers kunnen verdwijnen.’’
Als concreet voorbeeld haalt Karg de vastgoedfinanciering aan, die volgens hem dreigt in te storten als de nieuwe executieprocedure op korte termijn wordt ingevoerd. Ook waarschuwt hij voor complexe zekerheidsinstrumenten die nadelig kunnen uitpakken voor gewone burgers.
“De implementatie van het nieuw Burgerlijk Wetboek in deze vorm dreigt vooral de maatschappelijke ongelijkheid te vergroten, doordat alleen grote kapitaalkrachtige partijen zich in het nieuwe systeem kunnen wapenen.”
Karg hekelt daarnaast het verschil in prioriteitstelling door de overheid. “Er is meer geld uitgegeven aan promotiebillboards dan aan het versterken van de rechtspositie van gewone burgers op gebieden als samenwoning en ouderlijk gezag.”
De feeststemming die bij sommige juristen en vertegenwoordigende organen heerst over de op handen zijnde invoering van het nieuw Burgerlijk Wetboek, vindt hij misplaatst en niet in het belang van de Surinaamse bevolking. Karg zegt het belang van hervormingen te erkennen, maar stelt dat er geen enkele noodzaak is om de wijzigingen overhaast en zonder brede maatschappelijke consultatie door te voeren. ‘’Het is tekenend dat juist het bedrijfsleven nu de moed heeft om te zeggen wat veel juristen niet hardop durven uitspreken.”
The post Karg: ‘Overhaaste invoering nieuw Burgerlijk Wetboek brengt rechtsorde in gevaar’ ..
- Yellow Birds-coach Rigters: ‘Wedstrijd tegen Geldar was moe…..
- “Gunstige economische ontwikkeling op basis van olie- en ga…..
- 60e AVD biedt kleurrijk en creatief spektakel..
- Vrouwen sinds 2005 onder vertegenwoordigd in DNA..
- Bestrijdingsmateriaal tegen dengue voor BOG..
- CMU Day moet bekendheid geven aan maritieme opleidingen..
- Zestigste Avondvierdaagse eerbetoon aan Purcy Olivieira en …..
- Gajadien: “Banken zijn de grootste maffia’s”..
- WERKLUSTIGEN EN WERKSCHUWEN..
- Bewolkt maar droog..
- BOG ontvangt denguebestrijdingsmateriaal van Volksgezondhei…..
- Debie: “Volgens mij lijdt Tsang aan geheugenverlies”..
- Reactie op Gajadien: Twee maten, één waarheid..
- Condoleanceregister geopend in kathedraal na overlijden Pau…..
- Uitspraak in zaak Belgische mierensmokkelaars uitgesteld..
- Paus Franciscus overgebracht naar Sint-Pietersbasiliek vóór…..
- Awara aangehouden voor drugs- en munitiebezit..
- Justitie aast op ‘grote boys’; 16 verdachten in tweede fase…..
- Column: Alle neuzen dezelfde kant op..
- Regering krijgt week de tijd om parlement te informeren ove…..
- BESCHOUWING — Laveren tussen grootmachten: Suriname in de m…..