De regering had eerder bekendgemaakt, dat ex-president Desi Bouterse niet met staatseer naar zijn laatste rustplaats zal worden begeleid. Dit besluit werd onder andere genomen, omdat Bouterse vorig jaar tot twintig jaar veroordeeld is voor de Decembermoorden. Bouterse dook onder en bleef tot zijn dood voortvluchtig. Hoewel er geen sprake was van een staatsbegrafenis, waren er wel militairen in uniform aanwezig. De redactie vroeg aan de jurist Antoon Karg, wat de regelgeving hieromtrent is.
‘’Het is begrijpelijk dat bij militairen in uniform vragen oproepen. Maar de enkele enkele aanwezigheid van militairen in uniform behoort tot de persoonlijke vrijheid’’, verduidelijkt Karg. ‘’Daarnaast heeft de regering van Suriname met de bewuste keuze van de ondertekening van het condoleanceregister (door minister Landvreugd van Binnenlandse Zaken, condoleanceregister ligt bij NDP-partijcentrum Ocer en is dus niet vanuit de regering, red.) en het halfstok hijsen van de Surinaamse vlag, een belangrijke mate van legitimiteit aan de dagenlange ceremonies toegekend. Het signaal is hiermee naar het volledig staatsapparaat inclusief Defensiepersoneel gegeven, dat rouw en participatie aan één of meer ceremoniële onderdelen van afscheid, ondanks de veroordeling voor ernstige strafbare feiten en de status van voortvluchtigheid ten tijde van het overlijden, niet strijdig zijn met de rechtszekerheid of legitimiteit volgens het op dit moment verkozen en bevoegd gezag”, aldus Karg.
Uniformen en symbolen van de Staat Suriname
‘’Het is militairen volgens de Wet Rechtspositie niet is toegestaan in uniform deel te nemen aan betogingen, noch aan openbare politieke bijeenkomsten. Het karakter van de ceremoniële evenementen had een duidelijk politiek karakter vanwege de volgende omstandigheden. Het gekozen terrein voor de toespraken was het partijcentrum en vestigingsadres van een politieke partij.
Vertegenwoordigers van de politieke beweging werden in functie aangeduid en besproken. Sprekers hebben verwijzingen gemaakt naar de politieke situatie, hun eigen politieke standpunten en naar de aankomende verkiezingen.
‘’Daarnaast verbiedt de Wet Militair Uniform strikt het gebruik van het uniform door militaire landsdienaren als dienstkleding bij gevechts-, uitgangs-, ceremoniële en bijzondere gelegenheden. Door formeel staatseer te ontzeggen aan de uitvaart, heeft het bevoegd gezag iedere status daarvan ontnomen aan de evenementen. Slechts de militairen die operationeel bij ordehandhaving ingezet werden, was dan ook gebruik van het uniform op die wijze toegestaan.
‘’Zowel de nabestaanden als de militaire functionarissen hadden de gelegenheid bij kort geding het besluit van de regering aan te vechten, maar hebben daar geen gebruik van gemaakt. De gepaste wijze voor aanwezigheid was dan ook geweest om in burgerkleding aanwezig te zijn”, aldus Karg.
The post Karg: ‘Aanwezigheid militairen in uniform bij begrafenis Bouterse roept vragen op’ ..
- Regering geeft geen details prijs over veiligheidsplan rond…..
- EURO 800 TON MINDER VOOR HERSTELBETALING..
- Hoeveelheid in beslag genomen drugs in 2024 toegenomen..
- Bewolkt met onweersbuien in de middag..
- Oudste Pearl Harbor-veteraan overleden op 105-jarige leefti…..
- Rusland: Putin biedt Azerbeidzjan excuses aan voor ’t…..
- Parlement staat stil bij heengaan Desi Bouterse..
- Kans op kortdurende zware onweersbuien..
- Joegoslavië weer vergeten? President Poetin reageert op Sch…..
- President Santokhi neemt Shrimad Bhagavad Gita in ontvangst..
- Amoksi: Geen waardeoordeel over contact vp met Bouterse..
- Bij jaarafsluiting: bewogen maar succesvol jaar voor AWJ..
- Bewogen maar succesvol jaar voor AWJ..
- Caricom steunt Ramdin voor secretaris-generaal OAS..
- 1 minuut stilte in DNA bij dood Bouterse; lovende woorden..
- Re-Play geeft huiskamerconcerten..
- Ouders niet te spreken over uitblijven eerste kwartaalrappo…..
- AWJ sluit bewogen maar succesvol jaar af..
- Zwarte Dag voor Zuid-Koreaanse Luchtvaart: Crash op Muan In…..
- Argentijnse Marine Hervat Testen met Super Étendard Moderni…..
- Religieuze organisaties vragen aandacht voor behoud histori…..