De regering had eerder bekendgemaakt, dat ex-president Desi Bouterse niet met staatseer naar zijn laatste rustplaats zal worden begeleid. Dit besluit werd onder andere genomen, omdat Bouterse vorig jaar tot twintig jaar veroordeeld is voor de Decembermoorden. Bouterse dook onder en bleef tot zijn dood voortvluchtig. Hoewel er geen sprake was van een staatsbegrafenis, waren er wel militairen in uniform aanwezig. De redactie vroeg aan de jurist Antoon Karg, wat de regelgeving hieromtrent is.
‘’Het is begrijpelijk dat bij militairen in uniform vragen oproepen. Maar de enkele enkele aanwezigheid van militairen in uniform behoort tot de persoonlijke vrijheid’’, verduidelijkt Karg. ‘’Daarnaast heeft de regering van Suriname met de bewuste keuze van de ondertekening van het condoleanceregister (door minister Landvreugd van Binnenlandse Zaken, condoleanceregister ligt bij NDP-partijcentrum Ocer en is dus niet vanuit de regering, red.) en het halfstok hijsen van de Surinaamse vlag, een belangrijke mate van legitimiteit aan de dagenlange ceremonies toegekend. Het signaal is hiermee naar het volledig staatsapparaat inclusief Defensiepersoneel gegeven, dat rouw en participatie aan één of meer ceremoniële onderdelen van afscheid, ondanks de veroordeling voor ernstige strafbare feiten en de status van voortvluchtigheid ten tijde van het overlijden, niet strijdig zijn met de rechtszekerheid of legitimiteit volgens het op dit moment verkozen en bevoegd gezag”, aldus Karg.
Uniformen en symbolen van de Staat Suriname
‘’Het is militairen volgens de Wet Rechtspositie niet is toegestaan in uniform deel te nemen aan betogingen, noch aan openbare politieke bijeenkomsten. Het karakter van de ceremoniële evenementen had een duidelijk politiek karakter vanwege de volgende omstandigheden. Het gekozen terrein voor de toespraken was het partijcentrum en vestigingsadres van een politieke partij.
Vertegenwoordigers van de politieke beweging werden in functie aangeduid en besproken. Sprekers hebben verwijzingen gemaakt naar de politieke situatie, hun eigen politieke standpunten en naar de aankomende verkiezingen.
‘’Daarnaast verbiedt de Wet Militair Uniform strikt het gebruik van het uniform door militaire landsdienaren als dienstkleding bij gevechts-, uitgangs-, ceremoniële en bijzondere gelegenheden. Door formeel staatseer te ontzeggen aan de uitvaart, heeft het bevoegd gezag iedere status daarvan ontnomen aan de evenementen. Slechts de militairen die operationeel bij ordehandhaving ingezet werden, was dan ook gebruik van het uniform op die wijze toegestaan.
‘’Zowel de nabestaanden als de militaire functionarissen hadden de gelegenheid bij kort geding het besluit van de regering aan te vechten, maar hebben daar geen gebruik van gemaakt. De gepaste wijze voor aanwezigheid was dan ook geweest om in burgerkleding aanwezig te zijn”, aldus Karg.
The post Karg: ‘Aanwezigheid militairen in uniform bij begrafenis Bouterse roept vragen op’ ..
- Jaar van bezinning..
- Surinaamse oud-Nederlanders kunnen nu verblijfsvergunning a…..
- Landelijk vijf vuurwerkslachtoffers genoteerd..
- Moreel, on-ethisch en gevaar voor democratische rechtsstaat..
- Bromfietser laat vermoedelijk voor de jaarwisseling het lev…..
- Regering-Santokhi kiest politieke overleving boven nationaa…..
- Overleden bemanningslid olietanker naar Suriname gebracht..
- Vuurwerkperiode afgesloten met 6 slachtoffers..
- Condoleances A20 bij heengaan ex-president Bouterse..
- Verzetsmuseum: Anton de Kom-lezing publiekstrekker; veel me…..
- Over 143 dagen verkiezingen in Suriname..
- SLM introduceert “FlySLM” mobiele applicatie..
- Schotenwisseling op Nieuwzorgweg veroorzaakt schade aan gep…..
- Bevelhebber: ‘Leger betrouwbare pijler voor onze gemeenscha…..
- Argentijnse NGO lanceert nieuw visserijproject in Suriname..
- MMC zal zich ook in 2025 inzetten voor gemeenschap..
- VHP blikt bij aanvang nieuwe jaar tevreden terug op 2024..
- Bewolkt en grote kans op regen..
- Dodental aanslag in uitgaansgebied New Orleans stijgt naar …..
- Petronas vraagt Noble Corp drie putten te boren voor Surina…..
- NH blikt terug en kijkt vooruit..