Kapitein Finisie: “We gaan cyanide droppen op Onafhankelijkheidsplein”

De bewoners van Brownsweg zijn niet te spreken over de cyanidevervuiling in hun gebied. Het rivierwater is niet meer te gebruiken en dat zorgt voor heel wat bezorgdheid in het gebied. Er is een grote lading cyanide aangetroffen bij een oever bij hulpdam 10 bij het stuwmeer.
Bij regenval komt cyanide terecht in de rivier. De situatie is zo ernstig, dat de samenleving nu zelf maatregelen wil treffen om hun gebied te redden. “Deze overheid wil ons massaal vergiftigen, maar dat gaat hun niet lukken. Eerst was het de grote overstroming die ze zelf gecreëerd hadden, nu is het cyanide,” zegt hoofdkapitein Henk Finisie in gesprek met Suriname suriname.
Gisteren zijn tijdens een krutu harde besluiten genomen ten aanzien van het cyanideprobleem te Brownsweg. De mensen geven aan dat het rivierwater niet meer te gebruiken is en dat men zelf bang is om het SWM-water te gebruiken.
Directeur Clifton Lienga van SWM geeft in gesprek met Suriname suriname aan dat het water continu wordt getest. Tot op dit moment is het water goed om te gebruiken en te drinken. “Ik zal zelf in het gebied gaan en de mensen uitleggen. Het water zal ik zelf ook drinken als teken dat het gewoon gebruikt kan worden,” zegt Lienga.
Tijdens de krutu is besloten om de overheid tot morgen de ruimte te geven om actie te ondernemen om zaken in orde te maken. Een van de eisen is dat de grote lading cyanide die aangetroffen is in de buurt van hulpdam 10 van het stuwmeer, naar Paramaribo gebracht wordt. Als dat niet gebeurt, zullen er acties volgen.
“Un srefi o tyar’ a cyanide go na Paramaribo go poti tap a Onafhankelijkheidsplein. En no wan sma no mus kon hor’ un tegen,” zegt hoofdkapitein Finisie.