Kandidaten A20-lijst presenteren zich publiekelijk

Tekst en beeld Merredith Bruce

PARAMARIBO — Voor personen die niet (voldoende) bekend zijn met de DNA-kandidaten van het politieke samenwerkingsverband A20/ PRO/ DOE, is er sinds kort een platform waar er nader kennis gemaakt kan worden: de zogenoemde ‘Freida Neti Konmakandras’. “Iedereen mag komen en luisteren wie onze kandidaten zijn en waar ze voor staan”, zegt initiatiefnemer Dwain Cairo, ook penningmeester van DOE, over het doel van deze vrijdagsavondse bijeenkomsten. ADVERTISEMENT

Initieel zijn deze in oktober vorig jaar begonnen, primair bedoeld als platform voor leden van DOE om elkaar beter te leren kennen en met elkaar in dialoog te treden. Nadat de samenwerking met A20 en PRO beklonken was en partijen zich als één hebben ingeschreven voor deelname aan de verkiezingen, heeft Cairo gemeend om de focus van de bijeenkomsten bij te stellen.

“Breeveld informeerde de DNA-kandidaten als gewezen parlementariër over het werk van een DNA-lid”

“We geven onze DNA-kandidaten de gelegenheid zichzelf te presenteren maar ook aan te geven waar ze zich sterk voor zullen maken wanneer ze gekozen worden.” Op 4 april mochten vijf vrouwelijke DNA-kandidaten van DOE de spits afbijten: Anneke Kerto, Airiën Karsoredjo, Marjon Hirosemito, Barbara Lont en Elizabeth Atmopawiro. Vrijdag was het de beurt aan Paul Brandon (DOE), Deborah Hoogdorp (PRO), Jennifer Wong Swie San (PRO), Carl Breeveld (DOE) en Ritesh Sewpersadsingh (PRO).

Hoogdorp, die politiefunctionaris is, wil zich graag inzetten voor sociaal zwakkeren en minder bedeelden. Op een vraag vanuit het publiek gaf ze aan dat er onderzocht moeten worden wie daadwerkelijk sociale hulp nodig heeft. Personen die hier onterecht aanspraak op maken, moeten uit het systeem gehaald worden. Ook het verbeteren en waarborgen van het veiligheidsgevoel heeft haar aandacht.

Wong Swie San wil zich toeleggen op duurzame landbouw en een goede manier van afvalverwerking. Als actieve persoon binnen de agrarische sector is haar sleutelwoord zelfredzaamheid. Een belangrijk speerpunt voor collega-kandidaat Sewpersadsingh is corruptiebestrijding.

Brandon informeerde de kandidaten over het Surinaamse staatsbestel. Hij liet in een PowerPoint-presentatie het organogram van de overheid zien en vertelde daarbij over de taken en bevoegdheden van de diverse organen. Voorts besteedde hij aandacht aan de kenmerken van een democratie.

Breeveld informeerde de DNA-kandidaten als gewezen parlementariër over het werk van een DNA-lid. Als invalshoek nam hij de recente discussie over de fors aangepaste schadeloosstelling voor toekomstige parlementariërs (SRD 130.000). Dit onderwerp heeft veel reacties ontlokt vanuit de samenleving. Breeveld heeft hieromtrent wat voorstellen aangedragen.

De ‘Freida Neti Konmakandras’ zijn voor iedereen toegankelijk. De bedoeling is om alle 51 kandidaten aan de beurt te laten komen. Cairo is tot nu toe niet ontevreden over de opkomst. Hij merkt dat zo zoetjes aan ook niet-partijleden de meetings bezoeken, wat ook het streven is. De bijeenkomsten worden gehouden in een voorlopig partijcentrum van de combinatie te Zorg en Hoop.

Dwaine Cairo, penningmeester van DOE en initiatiefnemer van de Freida Neti Konmakandras.