Kaloti Suriname Minthouse weerspreekt publicatie Parbode

Kaloti Suriname Minthouse CV weerspreekt beweringen van het maandblad Parbode, waarin journalist Zoë Deceuninck haar onderzoeksresultaten publiceerde over de samenwerking tussen het bedrijf, de Staat Suriname en een derde partner Andes Venture Capital N.V. De journalist is onder andere de jaarverslagen van Kaloti Suriname ingedoken. Op basis van haar onderzoek, komt zij tot de conclusie dat de Staat Suriname wordt benadeeld in deze samenwerking. In een interview met . lichtte zij dit eerder ook toe. Vandaag heeft Kaloti een verklaring uitgebracht waarin het bedrijf stelt dat er hier totaal geen sprake van is. Hieronder kunt u de verklaring van het bedrijf lezen:

Verklaring Kaloti

In de november editie van Parbode verscheen er een artikel onder de kop: “Goudondernemers profiteren van wurgcontract Kaloti, Staat heeft nakijken, Het Kaloti monopolie”. In het artikel wordt onder andere het volgende beweerd:

“Sinds Surinaamse goudexporteurs werden verplicht om hun goud voor export bij KSMH aan te bieden, derft de Staat miljoenen inkomsten uit de goudexport ”;

“Sinds KSMH operationeel is in Suriname, heeft de Staat juist minder inkomsten uit de kleinschalige goudmijnbouw ”;

“In 2020 krijgt de Staat nog maar 3,7 miljoen US dollars aan royalty’s uit de kleinschalige goudmijnbouw …..”.

“Volgens een geheime toetredingsovereenkomst uit 2012 ….”.

“Daarnaast kunnen Kaloti en Andes Venture Capital nog op extraatjes rekenen ……”; etc.In het artikel en in diverse interviews heeft de journaliste over KSMH, de vennoten, de goudexporteurs, alsook over bepaalde betrokken ondernemers, uitspraken gedaan c.q. verdachtmakingen geuit, die schadelijk en criminaliserend zijn.
Bij dezen weerspreken alle bij KSMH betrokken partijen nadrukkelijk het artikel van de journaliste en al haar beweringen in de interviews die zijn afgestaan. De journaliste heeft intussen in een email naar het management van KSMH zelf al toegegeven dat zij verkeerde aannames heeft gemaakt over de afdrachten van de royalty’s door de Surinaamse goudexporteurs. Zij stelt dat die conclusie door haar was getrokken op basis van ontbrekende informatie bij de CBvS.

Wij stellen echter vast dat terwijl de journaliste nu zelf toegeeft onjuiste informatie te hebben gepubliceerd en de publieke opinie dus op het verkeerde been heeft gezet, het blad van Parbode met die onjuiste en schadelijke criminaliserende informatie nog steeds verkocht en verspreid wordt en online beschikbaar is. Het artikel is tot op heden niet teruggenomen. Wij wachten dan ook de stappen van Parbode ten aanzien hiervan af.

KalotiOver de vestiging van Kaloti in Suriname (KSMH), mag ter informatie dienen dat dit in feite voortvloeit uit een uitnodiging dat het bedrijf in 2003 heeft ontvangen van de toenmalige Governor van de CBvS, Andre Telting, en de toenmalige minister van Financiën, Humphrey Hildenberg. In het kader van de toen op gang komende ontwikkeling van de goudindustrie had Suriname er dringend behoefte aan om meer inzicht te krijgen in de hoeveelheden en de waarde van het goud dat uit het land werd geëxporteerd. De daarvoor gewenste relevante expertise bleek lokaal echter niet voldoende beschikbaar.

Een samenwerking met Kaloti leek voor de Surinaamse autoriteiten daarom een goede mogelijkheid om die expertise in huis te halen. Vanwege verschillende redenen heeft het tot 2011 geduurd voordat die samenwerking als een Public Private Partnership (PPP) in een overeenkomst tussen de Staat en Kaloti Precious Metals Dubai werd geformaliseerd. Op basis van deze overeenkomst opende KSMH in 2015 de deuren van haar goudraffinaderij en levert op dit moment, ten behoeve de Staat, diensten aan zelfstandige goudexporteurs, met als gevolg dat de aan de Staat verschuldigde royalty’s juist worden vastgesteld.

Het staat vast dat alle goudexporteurs die hun voor export bestemd goud bij KSMH hebben laten analyseren c.q. analyseren, de verschuldigde royalty’s hebben betaald c.q. betalen. Er is dus helemaal geen sprake van benadeling, zoals de journaliste heeft beweerd, welk leugenachtig verhaal van haar nu in de wereld de ronde doet.

OnwaarhedenIn tegenstelling tot wat de journaliste heeft beweerd, wijst KSMH erop dat zij niet zelf goud opkoopt en dus ook geen exporteur is van goud. Het is dus een volstrekte leugen van de journaliste dat het “geld van de goudopbrengsten” voor 60% naar Kaloti gaat. Ook is het volstrekt onwaar dat de Staat maar 3,7 miljoen US dollars aan royalty’s uit de kleinschalige goudmijnbouw heeft ontvangen in 2020.

De Staat heeft in dat jaar alleen ruim 20 miljoen US dollars daaruit ontvangen. Ook is onwaar dat er sprake is van het opnemen van “extraatjes” door de overige vennoten en dat de Staat daardoor benadeeld zou zijn. Dit zijn keiharde onwaarheden die nu in de wereld circuleren. De journaliste trekt allerlei wilde conclusies zonder de grondslagen van bepaalde transacties te kennen. Zonder enige reden typeert zij een transactie als “verdacht”.

Evenmin is er sprake geweest van geheime overeenkomsten. Alle daarbij betrokken overheidsinstanties (Ministerie van Financiën, CBvS, Deviezencommissie, Douane) zijn vanaf de start van KSMH van de overeenkomsten op de hoogte. De journaliste is opzettelijk een beeld aan het creëren van incorrect handelen van de bij KSMH betrokken partijen. Zo bespreekt zij ook privéaangelegenheden van twee van de …

..