Kabinet-Rutte stapt op

15/01/2021 10:25 – Van onze redactie

 
PARAMARIBO – Het kabinet-Rutte III is in Nederland opgestapt vanwege de toeslagenaffaire, waarbij er fouten zijn gemaakt met de kindertoeslag. Dit besluit volgde vrijdag na dagen van spoedberaad. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken stapt direct op.
Over ongeveer twee maanden zijn er verkiezingen. De kabinetsval kan met name minister-president Mark Rutte, die in de opiniepeilingen fier aan kop staat, schaden. Echter, donderdag werd duidelijk dat opstappen haast onvermijdelijk was toen PvdA-leider Lodewijk Asscher zei op te stappen.
De VVD vond aanvankelijk dat het kabinet kon aanblijven, maar de andere drie coalitiegenoten – CDA, D66 en ChristenUnie – vonden dat het bikkelharde rapport over de toeslagenaffaire niet zonder politieke consequenties kon blijven. Een onderzoekscommissie concludeerde dat bij het terugvorderen van kinderopvangtoeslagen ouders ongekend onrecht is aangedaan.
De coalitie heeft afgesproken niet met ruzie uit elkaar te gaan en alles te blijven doen om samen de coronacrisis te bestrijden. Voor de coronaplannen blijft er dus een meerderheid in de Tweede Kamer, maar vanwege de demissionaire staat van het kabinet zal het voor maatregelen nog nadrukkelijker steun moeten zoeken in de Tweede Kamer.
Rutte stelde daarom het besluit om te stoppen zo lang mogelijk uit. Vrijdag moesten CDA, D66 en de ChristenUnie laten weten in de ministerraad of zij nog door wilden. Wie precies heeft aangedrongen op aftreden is nog niet duidelijk.
  Tweet
 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname