Journalisten dienen protestbrief in bij president en assembleevoorzitter

Hoewel journalisten normaliter het nieuws maken, vormden zij vandaag onderdeel van het nieuws. Ruim 25 journalisten verbonden aan verschillende mediahuizen hebben hun handtekening geplaatst onder een protestbrief die vandaag is ingediend op het Kabinet van de President.
Het staatshoofd heeft de brief niet zelf in ontvangst genomen, maar liet zich vertegenwoordigen door minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking. Van de bewindsman kreeg de afvaardiging van journalisten te horen dat er binnen afzienbare tijd op het schrijven van de journalisten zal worden gereageerd die zich hebben gebundeld in een Media Collectief.
De afvaardiging van journalisten kreeg te horen dat er binnen afzienbare tijd op het schrijven zal worden gereageerd door de president. Beeld: CDS
Senior journalist Ivan Cairo, die de pers na afloop van de ontmoeting op het Kabinet van de President te woord stond, zei dat er is gesproken over de wijze waarop persconferenties verlopen. “Wij willen niet beknot worden in ons werk”, stelde Cairo.
De afvaardiging bestond naast Cairo uit Raoul Lith (Knews), Janine Wilfred (STVS), Cherman Homoet (D-TV Express). Het initiatief tot dit protest komt van Vishmohanie Thomas, die hoofdredacteur van Suriname Herald is.
Na het Kabinet van de President hebben de journalisten een kopie van de brief overhandigd aan de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Marinus Bee. De knelpunten en voorstellen werden voorgelezen door Jason Pinas, journalist verbonden aan de Ware Tijd, ondersteund door initiatiefnemer Thomas, Maisha Neus (D-TV Express), Naomi Hoever (Suriname Herald) en Wilgo Pengel van de Vereniging Diaspora. Bee stelde dat het goed is als journalisten kritisch zijn. “We hebben niets aan jaknikkers,” stelde hij.
Thomas en de overige journalisten zijn van oordeel dat het anders kan op regeringspersconferenties. De groep is de mening toegedaan dat regeringslieden te lange inleidingen houden tijdens persconferenties waardoor het inboet aan de tijd waarin journalisten vragen kunnen stellen. Een van de voorstellen is dat een inleiding niet langer dan een kwartier duurt en dat niet alle ministers het woord voeren, maar dat het wordt beperkt tot vier bewindslieden per persconferentie.
Journalisten en mediawerkers togen naar het Kabinet van de President om een protestbrief aan de president te overhandigen. Foto: Media Collectief
Het bestuur van de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) draagt kennis van dit protestschrijven. Er is een kopie van de brief naar het SVJ-bestuur gestuurd. De SVJ heeft notie genomen van het schrijven, meldt ondervoorzitter B-cham Chandralall.
Naomi Hoever