Jongeren moeten vrijuit kunnen praten over seksualiteit

23/08/2020 14:12 – Arjen Stikvoort
Jongeren en seksualiteit komt aan de orde tijdens de onlinesessies van Stichting Lobi. : libelle.nl  
PARAMARIBO – Stichting Lobi Health Center organiseert van maandag tot en met donderdag een online informatiesessie voor jongeren in het kader van de internationale dag van de jeugd die viel op 12 augustus. Tijdens deze sessie kunnen ze met elkaar in gesprek gaan over verschillende (seksuele) onderwerpen.
De keuze van het onderwerp is voortgekomen uit een focusgroeponderzoek onder 155 jongeren door Stichting Lobi Health Center op verschillende lbo-, mbo-, voj- en vos-scholen alsook jongerengroepen. Daaruit blijkt dat jongeren toch wel het liefst over seksualiteit zouden willen praten met hun ouders dan met onder anderen docenten en vrienden of zich online laten informeren.
“Jongeren weten vaak niet waar ze voor de juiste informatie over seksualiteit terecht kunnen. De huiselijke kring is ook niet altijd geschikt om over zulk soort onderwerpen te praten. Bovendien verwachten ze dat hun ouders daar niet gemakkelijk met hen over willen praten”, legt Omar Overman, marketingcoördinator van Stichting Lobi Health Center, uit.
Stichting Lobi verwacht dat door de coronasituatie het aantal zwangerschappen zal zijn toegenomen. “We willen dat de jongeren de juiste informatie en voorlichting krijgen. En die kunnen ze gratis krijgen in een afgeschermde veilige omgeving zodat ze vrij kunnen praten.”
De coronapandemie heeft volgens Overman ook bij jongeren veel impact. “Er is veel in hun leven veranderd. Sommigen leven in angst, ervaren stress in huiselijke sfeer, zijn zelf ziek geweest of hebben een familielid ziek zien worden of zijn er zelfs een kwijt geraakt”, zegt Overman.
Jongeren hebben moeten inleveren op onderwijs, sport, recreatie en gezondheid. “Zij hebben door de coronapandemie niet volledig van hun rechten gebruik kunnen maken.” In deze onlinesessies kunnen de jongeren hier ook over praten.
Joey Lansdorf van de Youth Advocacy Movement Suriname (YAM) onderkent dat jongeren vaak met problemen zitten, zeker nu ten tijde van corona, omdat het hen in veel opzichten belemmert in hun ontwikkeling. Zij kunnen daar moeilijk hulp bij vinden; ouders zijn vaak niet benaderbaar, ze kunnen niet bij hun leerkrachten terecht, omdat ze die niet vertrouwen en ook met de huisarts wordt vaak uit vrees voor doorspeling naar de ouders niet gesproken.
Lansdorf: “Een aanspreekpunt is daarom erg belangrijk. Door deze sessies willen jongeren middelen aanreiken hoe om te gaan met seksualiteit, maar ook hoe je met deze Covid-situatie zou kunnen omgaan. Sommigen raken er depressief van en zijn niet zo creatief hoe je deze tijd nuttig kan gebruiken. In de sessies praten jongeren in kleine groepen met elkaar en worden tips en tools gedeeld hoe je het beste deze Covid-situatie door kunt komen.”
  Tweet 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname