NAKS-oorzitter Siegmien Staphorst benadrukt tegenover Suriname suriname dat met name studenten van de universiteit en het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) nauwer betrokken moeten worden bij activiteiten en onderzoek rond cultuur en erfgoed.
Staphorst is bijzonder tevreden over de manier waarop jongeren dit jaar het voortouw hebben genomen bij de organisatie van de jaarlijkse herdenkingsceremonie Tak Tangi, gehouden op 1 juli op het terrein van NAKS. “De ouderen hebben hun kennis en ervaring inmiddels ruim voldoende overgedragen. Het is nu aan de jongere generatie om het werk voort te zetten,” stelt Staphorst. “Het stemt ons hoopvol en trots om te zien hoe jongeren opstaan, verantwoordelijkheid nemen en daarin worden ondersteund.”
Volgens de NAKS-voorzitter is voortdurende bewustwording onder jongeren cruciaal. “Meer betrokkenheid zorgt ervoor dat jongeren hun cultuur leren kennen, waarderen en kunnen doorgeven binnen en buiten hun gemeenschap,” aldus Staphorst.
Tijdens de bijeenkomst bracht Sarafina Naarden een indringende boodschap. Zij riep Afro-Surinamers op om hun positie in de samenleving opnieuw op te eisen en zich sterker in te zetten voor verbetering van hun maatschappelijke situatie. Vanuit spirituele verbondenheid gaf zij aan dat de bigi sma verdrietig is, omdat deze voelt en ziet dat Afro-Surinamers zich nog steeds in een achtergestelde positie bevinden. Volgens Naarden is er nog een lange weg te gaan voordat deze gemeenschap haar rechtmatige plek in de samenleving inneemt.
Naarden wees op de strijd van de voorouders, die hard hebben gewerkt met de hoop op een beter leven voor toekomstige generaties. Staphorst voegde daaraan toe dat het belangrijk is om niet alleen naar de overheid te kijken voor verandering. “De verantwoordelijkheid ligt ook bij onszelf als Afro-Surinamers. We moeten ons blijven inzetten voor structurele verbetering,” aldus de NAKS-voorzitter. “Het doet pijn dat we ondanks het fundament van onze voorouders nog steeds worstelen.”
Voor de rest van het jaar blijft NAKS zich inzetten voor cultuurbehoud en maatschappelijke versterking. De organisatie werkt aan economische initiatieven in samenwerking met de Afro Group of Business (AGOB) en start een bewustwordingscampagne rond het slavernijverleden. Ook komt er een scholingsprogramma en wordt gewerkt aan de oprichting van een kenniscentrum voor cultureel erfgoed. In oktober en november lanceert NAKS de jaarlijkse iconenkalender, en later dit jaar verschijnt een bijzonder boek over Winti-liederen en hun Afrikaanse oorsprong, samengesteld door Herman Snijders.
- Combe Markt schenkt naaimachines: nieuwe hoop voor vrouwen …..
- In Memoriam Patricia Etnel..
- Geen lange rijen meer: KPS lanceert digitaal portaal voor v…..
- Suriname introduceert digitale PSA-kaart voor personen van …..
- Onderzoek naar Drents slavernijverleden afgerond..
- AdeKUS-Infra studenten winnen 3e prijs bij regionale ontwer…..
- Suriname lanceert eerste digitale PSA-kaart: eenvoudiger, v…..
- Lichaam van man aangespoeld langs Surinamerivier ter hoogte…..
- Hittegolf in Nederland: nieuw temperatuurrecord op 1 juli..
- President Santokhi op Keti Koti: “Laat de geest van onze vo…..
- Adhin: ‘ Het volk verwacht geen loze beloftes, maar helderh…..
- AAN MACHT VAST BLIJVEN KLAMPEN..
- President spreekt volk toe op 162e herdenking van afschaffi…..
- Kantonrechter spreekt ondernemer Van den Bergh vrij van rec…..
- Geen lange rijen meer: KPS lanceert rijbewijzen-portaal..
- Het Surinaamse Rode Kruis viert 85 jarig bestaan; veel meer…..
- Manifest FFAS: Onze beschaving bestaat..
- Verdachte in gijzelingszaak Rodney Cairo veroordeeld tot vi…..
- Tijdelijke combinatie lid DNA en President: constitutionele…..
- Politie zoekt nabestaanden van man wiens lijk aanpoelde in …..
- 60.000 personen geregistreerd voor Royalty voor Iedereen-pr…..