NAKS-oorzitter Siegmien Staphorst benadrukt tegenover Suriname suriname dat met name studenten van de universiteit en het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) nauwer betrokken moeten worden bij activiteiten en onderzoek rond cultuur en erfgoed.
Staphorst is bijzonder tevreden over de manier waarop jongeren dit jaar het voortouw hebben genomen bij de organisatie van de jaarlijkse herdenkingsceremonie Tak Tangi, gehouden op 1 juli op het terrein van NAKS. “De ouderen hebben hun kennis en ervaring inmiddels ruim voldoende overgedragen. Het is nu aan de jongere generatie om het werk voort te zetten,” stelt Staphorst. “Het stemt ons hoopvol en trots om te zien hoe jongeren opstaan, verantwoordelijkheid nemen en daarin worden ondersteund.”
Volgens de NAKS-voorzitter is voortdurende bewustwording onder jongeren cruciaal. “Meer betrokkenheid zorgt ervoor dat jongeren hun cultuur leren kennen, waarderen en kunnen doorgeven binnen en buiten hun gemeenschap,” aldus Staphorst.
Tijdens de bijeenkomst bracht Sarafina Naarden een indringende boodschap. Zij riep Afro-Surinamers op om hun positie in de samenleving opnieuw op te eisen en zich sterker in te zetten voor verbetering van hun maatschappelijke situatie. Vanuit spirituele verbondenheid gaf zij aan dat de bigi sma verdrietig is, omdat deze voelt en ziet dat Afro-Surinamers zich nog steeds in een achtergestelde positie bevinden. Volgens Naarden is er nog een lange weg te gaan voordat deze gemeenschap haar rechtmatige plek in de samenleving inneemt.
Naarden wees op de strijd van de voorouders, die hard hebben gewerkt met de hoop op een beter leven voor toekomstige generaties. Staphorst voegde daaraan toe dat het belangrijk is om niet alleen naar de overheid te kijken voor verandering. “De verantwoordelijkheid ligt ook bij onszelf als Afro-Surinamers. We moeten ons blijven inzetten voor structurele verbetering,” aldus de NAKS-voorzitter. “Het doet pijn dat we ondanks het fundament van onze voorouders nog steeds worstelen.”
Voor de rest van het jaar blijft NAKS zich inzetten voor cultuurbehoud en maatschappelijke versterking. De organisatie werkt aan economische initiatieven in samenwerking met de Afro Group of Business (AGOB) en start een bewustwordingscampagne rond het slavernijverleden. Ook komt er een scholingsprogramma en wordt gewerkt aan de oprichting van een kenniscentrum voor cultureel erfgoed. In oktober en november lanceert NAKS de jaarlijkse iconenkalender, en later dit jaar verschijnt een bijzonder boek over Winti-liederen en hun Afrikaanse oorsprong, samengesteld door Herman Snijders.
- SEOGS centraal platform voor dialoog, visie en transformati…..
- Surinaamse verzekeringsmarkt positioneert zich voor offshor…..
- Arend van den Brandhof: De verguisde motor achter het Boero…..
- Israëls regionale escalatie en de wereldorde onder druk..
- Politie waarschuwt voor instortingsgevaar tunnels in mijnen…..
- Cold Case Unit: 25 personen gehoord in case Herman Gooding …..
- Politie waarschuwt voor instortingsgevaar tunnels in mijnen…..
- Suriname presenteert ‘Gron Nyan’ op Wereldexpo in Japan..
- Stienstra: ‘SLM is geen nationale trots, maar blok aan het …..
- Zeer natte vrijdag verwacht..
- Pand Nassylaan is geen monumentaal gebouw..
- Consuella Simonds uit Apoera zet eenzaamheid om in schrijve…..
- VS hervat visumprogramma voor studenten, maar eist openbare…..
- Jenny Bianca Caupain (51) Paramaribo 15-6-2025..
- Frits Pieter Haimé (71) Paramaribo 17-7-2025..
- Brand verwoest gebouw op Sosis-terrein aan Marowijnestraat..
- Leerlingen Mulo Wageningen met gevaarlijke voorwerpen naar …..
- Ramnandanlal: nieuwe regering zal creatief moeten zijn..
- REQUEST FOR EXPRESSION OF INTEREST – SELECTION OF INDIVIDUA…..
- ‘Ook helers zijn in beeld’; politie waarschuwt ondersteuner…..
- Politie stuit op 2 illegale drugsvliegtuigen te West Surina…..