Tekst en beeld Edwien Bodjie
PARAMARIBO — “Ik had de mogelijkheid om buiten Suriname te blijven werken, maar ik heb er bewust voor gekozen om terug te keren. Ik geloof dat jong talent een cruciale rol speelt in de ontwikkeling van ons land. We moeten samenwerken om kansen te creëren en talent hier te behouden.” Met deze woorden opende minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken zaterdag het tweede nationale debat van People in Control (PinC) in de aula van Unasat.
Tijdens dit debat gingen meer dan honderd jongeren en werkgevers in gesprek over belangrijke arbeidsmarktontwikkelingen. Thema’s als talentontwikkeling, het behoud van jong talent, werknemersvaardigheden en goed werkgeverschap kwamen uitgebreid aan bod.
“Een goede werkgever moet openstaan voor communicatie en transparantie tonen. Werknemers moeten zich verbonden voelen met het bedrijf om verantwoordelijkheid te nemen voor hun werk”
“Jongeren moeten de kans krijgen zich te ontwikkelen. Als land moeten we alles op orde hebben om talent te behouden. Ook degenen die in het buitenland hebben gestudeerd, moeten terug willen naar Suriname. Maar dan moet de arbeidsmarkt wel van hoge kwaliteit zijn,” aldus Mac Andrew.
Talentontwikkeling en goed werkgeverschap
Tijdens het debat werd duidelijk dat het identificeren van talent een essentiële eerste stap is. Studenten gaven aan dat ondernemerschap een belangrijk middel is om talent te behouden.
“Om talent te behouden en te ontwikkelen, moet je eerst talenten herkennen. Daarvoor moet de omgeving zo worden ingericht dat verborgen talenten tot uiting komen,” zei een deelnemer.
Een andere deelnemer wees op het belang van doorgroeimogelijkheden binnen het land. “Als er geen perspectief is om jezelf te ontwikkelen en vooruit te komen, kiezen jongeren ervoor om elders hun toekomst op te bouwen.”
Tijdens het onderwerp ‘goed werkgeverschap’ is een goed salaris door velen als basisvoorwaarde genoemd, maar motivatie en betrokkenheid bij het bedrijf bleken minstens zo belangrijk. “Een goede werkgever moet openstaan voor communicatie en transparantie tonen. Werknemers moeten zich verbonden voelen met het bedrijf om verantwoordelijkheid te nemen voor hun werk,” aldus een student van Unasat.
Een directeur van een ingenieursbureau onderstreepte dat werkgevers hierin een actieve rol moeten spelen. “Leidinggevenden moeten open en transparant zijn naar hun medewerkers. Ga in gesprek met hen en zorg ervoor dat ze zich kunnen ontwikkelen. Dit is niet alleen goed voor de onderneming, maar ook voor de medewerkers zelf.”
Van dialoog naar actie
Het debat bleef niet bij woorden. PinC biedt jongeren concrete ondersteuning door middel van gerichte trainingen, waarmee ze hun positie op de arbeidsmarkt kunnen versterken. Dit sluit aan bij de oproep van werkgevers om beter opgeleide en gemotiveerde jongeren aan te trekken.
Moderator Nancy Boldewijn leidde de gesprekken en zorgde ervoor dat zowel jongeren als werkgevers hun visie konden delen. De bijeenkomst had als rode draad de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor een sterke en toekomstbestendige arbeidsmarkt.
Zij riep vooral de jongeren in de zaal op om zich aan te sluiten bij jongeren- en maatschappelijke organisaties om zo meer betrokken te zijn bij de samenleving, maar ook om zichzelf verder te ontwikkelen. “Op die manier komt goed burgerschap het beste tot uiting,” benadrukte Boldewijn.
Gedeelde verantwoordelijkheid
Prekash Ramsingh van PinC merkte op dat jongeren en werkgevers in feite hetzelfde doel nastreven: “Een goed functionerende arbeidsmarkt waarin talent wordt erkend, ontwikkeld en behouden. Door samen in gesprek te gaan en concrete stappen te zetten, wordt de basis gelegd voor een toekomst waarin jong talent niet alleen wordt gekoesterd, maar ook daadwerkelijk wordt ingezet voor de groei van Suriname.”
Het Nationaal Debat heeft als doel met alle Surinamers in gesprek te gaan over thema’s die bepalend zijn voor de toekomst van het land. Dit debat omvat niet alleen jongeren en young professionals, maar ook leidinggevenden en managers uit het bedrijfsleven, bestuurders uit het onderwijs en beleidsmakers binnen de overheid.
Het publiek tijdens het debat, overgrote deel bestaat uit studenten van Unasat.
- Massale opkomst bij 100K+ Massameeting en viering 35 jaar A…..
- Zaaksofficier SPSB II-zaak vraagt uitstel aan kantonrechter..
- Tjatjie maakt muzikale comeback..
- Workshop METT-Assessment inzake Centraal Suriname Natuurres…..
- Kustwacht Suriname houdt twee illegale vissersvaartuigen aa…..
- 8.000 kiezers moeten hun ID-kaart nog ophalen..
- Simons: “Breng me naar de procureur-generaal”..
- Robinhood wil tachtigjarig bestaan vieren met Braziliaanse …..
- PALU wil met partners alternatief vormen..
- Kanker een van de voornaamste doodsoorzaken bij kinderen..
- Suriname en de BENELUX-staten tekenen twee overeenkomsten..
- A20, DOE en PRO: ‘Suriname, hier zijn wij. Hét alternatief!…..
- Van der San ziet A20 zetels pakken, NDP 18 en VHP 11 zetels..
- ECD ontdekt vervallen producten bij controle kassasystemen..
- Korps Politie Suriname feliciteert lichting 15 februari 199…..
- Woning annex meubelbedrijf afgebrand..
- Voorwaarts verpest sterke start Notch..
- Rechtvaardigheid same-sex koppels..
- PVP wil armoede structureel bestrijden met drastische maatr…..
- Training ruimtelijke ordening en planning voor ROM, OW en P…..
- Tuchtcollege voor Landmeters in oprichting..