‘Verborgen Verhalen’ brengt geschiedenis dichterbij
door Edwien Bodjie
PARAMARIBO — “Ik maak te vaak mee dat familieleden, neefjes, nichtjes, jong en oud, weinig weten over het slavernijverleden, over waar we vandaan komen. En ik dacht: ‘hier moeten we iets aan doen’”, zegt Rudy van der Beek, één van de initiatiefnemers van de zesdelige video-serie ‘Verborgen Verhalen’, tegen de Ware Tijd. Hierin wordt het koloniale verleden van de stad Den Haag op toegankelijke wijze verteld door en voor jongeren.
‘Wat is kolonialisme?’ En ‘wat heeft Den Haag ermee te maken?’ Op die vragen geeft de serie antwoord, aan de hand van echte verhalen. De reeks belicht het zogenoemde ‘trans-Atlantische koloniale systeem’ een moeilijk woord voor slavernij, handel en uitbuiting door Europese landen in West-Afrika, het Caribisch Gebied en Noord- en Zuid-Amerika.
“Als de jongeren niet naar de wandeling komen, brengen wij de wandeling naar hen, via Instagram, Facebook, YouTube en TikTok. Dat zijn de plekken waar jongeren wél zijn”Rudy van der Beek
Van der Beek, zelf van Surinaamse afkomst, zag jarenlang hoe slavernijwandelingen in Den Haag vooral werden bezocht door oudere witte bezoekers. “Onze jongeren kwamen simpelweg niet opdagen. Niet omdat ze ongeïnteresseerd zijn, maar omdat de verhalen hen niet op het juiste moment of in het juiste formaat bereikten.”
Daarom besloot hij met mede-initiatiefnemer en drijvende kracht Nicchelle Buyne, de route om te keren. “Als de jongeren niet naar de wandeling komen, brengen wij de wandeling naar hen, via Instagram, Facebook, YouTube en TikTok. Dat zijn de plekken waar jongeren wél zijn.”
Laagdrempelig
In de serie vertellen jonge mensen zelf over thema’s als koloniale macht, het Mauritshuis, het slavernijverleden van Haagse straten en figuren als Anton de Kom. “Iedereen denkt dat De Kom alleen met Amsterdam verbonden is”, vertelt Van der Beek. “Maar hij woonde en werkte óók in Den Haag. Toch weet bijna niemand dat.”
De jonge Haagse Chayenne del Prado, van Surinaamse afkomst, vertelt in één van de afleveringen het verhaal van De Kom. “Spannend, maar ook tof. Ik vond het super bijzonder om zijn verhaal te mogen vertellen”, geeft ze aan.
De afleveringen zijn inhoudelijk stevig onderbouwd, met fact checks door historica Nikita Krouwel. Tegelijk blijven ze laagdrempelig: “Onze jongste spreker, deelnemer van het jongerenpanel, is veertien, de oudste 28. Sommigen wisten vooraf bijna niets van het onderwerp, precies wat we nodig hadden. Geen experts, maar jongeren die zich erin verdiepen en vanuit hun eigen perspectief spreken.”
Meer zichtbaarheid
De video’s combineren geënsceneerde storytelling en animatie en spoken word. Videograaf Giani Kasanmonadi en animator Bakita Pietrowicz zorgen voor een visueel aantrekkelijke vorm. “We wilden iets maken dat niet onderdoet voor wat je op grote platforms ziet”, aldus Van der Beek.
In de serie komen aan bod het ontstaan van de slavernij (met onder anderen Johan Maurits en het Mauritshuis), de rol van Den Haag tijdens de slavernij, de afschaffing, doorwerking tot vandaag en verbondenheid met voormalige koloniën, waaronder Suriname.
Iedere vrijdag verschijnt een nieuwe aflevering op YouTube. De eerste staat inmiddels online. ‘Verborgen Verhalen’ is ook te vinden op Instagram, Facebook en TikTok onder accountnaam ‘VerborgenVerhalenDH’.
Van der Beek is in Den Haag al jaren actief rond het slavernijverleden, onder meer met educatieve wandelingen en als pleitbezorger van een slavernijmonument, dat op 30 juni, één dag vóór Keti Koti, werd onthuld. Mede-initiatiefnemer Buyne is spoken word-artiest en zet zich op haar manier in voor meer zichtbaarheid van dit verleden.
Van der Beek hoopt dat de serie ook jongeren in Suriname bereikt. “Veel besluiten die hun leven hebben beïnvloed, zijn in Den Haag genomen. Door deze serie leren ze waar die macht zat en ook dat mensen als Anton de Kom letterlijk op deze straten liepen. Dat schept verbinding.”
- Basis politie wordt uiteghold en ligt op zijn gehad; juspol…..
- Isaacs bij 130 jaar KPS: ‘Dat we nog niet zijn waar we moet…..
- Afreximbank: Suriname moet investeren in handel met Afrika..
- Beëdiging DNA-leden en verkiezing nieuwe leiding in twee ve…..
- Man breekt ruiten na verlies van bezittingen, politie grijp…..
- Hakrinbank sluit boekjaar 2023 af met SRD 57 miljoen nettow…..
- NCCR noteert landelijk slachtoffers van wateroverlast..
- Dertig jaar geëist voor moord en begraving van echtgenote..
- PAHO/WHO ondersteunt Suriname bij training Tabakswet-handha…..
- Man (66) overlijdt bij dodelijk verkeersongeval met vrachtw…..
- GOw2 heropent volledig gemoderniseerd tankstation aan Mahon…..
- Brand aan de Mirandastraat..
- Woonhuis op terrein Financiën afgebrand..
- Surinaamse Brouwerij trapt leerproject af: veerkrachtige je…..
- Zwaargewonde bij schietpartij in Paramaribo: gerichte afrek…..
- OM eist 30 jaar cel voor moord op echtgenote en begraven li…..
- Weer brand in centrum Paramaribo..
- Swit Firi doorbreekt stilte met single en Nederland-tournee..
- 55-jarige man te Domburg dreigt woning buurvrouw in brand t…..
- Man slaat ramen gebouw stuk uit woede over verdwenen eigend…..
- Suriname vraagt OAS om steun voor inclusieve en veerkrachti…..